Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rafael Nadalnak megvan a 19. Grand Slam győzelme

Rafael Nadalnak megvan a 19. Grand Slam győzelme

Sport & Szabadidő

Rafael Nadalnak megvan a 19. Grand Slam győzelme

Sport & Szabadidő

Toronicza Péter 04:15

A spanyol teniszező megnyerte az idei US Opent, ahol az orosz Daniil Medvedevet győzte le öt szettben, csaknem öt órányi játék után.

Medvedev még fiatal, 23 éves, és ez volt az első Grand Slam döntője, és nem érdemtelenül. A legnagyobb pillanata egyértelműen az lett volna a tornán, amikor négy szettben ki tudta ejteni Wawrinkát, aki előtte Djokovicot búcsúztatta. Persze tegyük hozzá, hogy a világelső a harmadik szettben feladta, mivel a vállproblémája újra előjött. Azonban nem ez lett a legnagyobbja, hanem a Nadal elleni döntő, de hát ezzel nemsokára foglalkozunk.

Dimitrov ezen az ágon végül öt szettben búcsúztatta Federert, szóval az összes nagyágyú kisesett. Medvedev még jobban formába lendült az elődöntőre, és 3 szettben győzte le a bolgárt, így ő játszhatott Nadal ellen. Az orosz ellentmondásos figura lett, mivel volt olyan balhéja is a Lopez meccsen, hogy bemutatott a közönségnek. A közönség egy része megbocsájtott neki, a többiek meg még a döntőben is ellene voltak, de csak addig, amíg meg nem mutatta, hogyan tud küzdeni.

Nadalt nem kell bemutatni, aki a 27. Grand Slam döntőjét játszotta, így egyértelműen a finálé favoritja volt, főleg mivel - ahogy fent is említettem - Djokovic és Federer is kiesett a vele szembeni ágon. Érdekesség, hogy a US Openen még sosem volt Federer – Nadal döntő, és ez sajnos most se jött össze.

A spanyol egyetlen szettet vesztett a torna alatt, az pedig Cilic ellen történt meg, de utána simán hozta a meccset, ahogy Berrettinit is 3-0-val ejtette ki az elődöntőben. Hogy a finálé öt szettes lett, az csak is Medvedeven múlott, aki óriási teniszt húzott elő.

A US Open finálé első szettjében Medvedev meglepetést  mutatott, mert nagyon jól tudta tartani magát, és csaknem tie-breakre hozta azt, de Nadal az utolsó pillanatban brékelt, így 7-5-re elcsente a szettet. A spanyolnál általában ez szokott a vízválasztó lenni, és utána jóval felszabadultabb játékot is hozott, míg Medvedev elkezdett visszaesni, de mindent megtett az orosz, ezt nem lehet vitatni.

Amikor Nadal megnyerte a második szettet 6-3-ra, ott már mondhattuk volna, hogy eldőlt a meccs. Medvedev még nem tudott 5 szettes meccset nyerni, plusz ez egy Grand Slam döntő, ráadásul a másik oldalon csak egy olyan játékos áll, akinek ez a 27. ilyen típusú fináléja. Az orosznak innentől már csak az volt a dolga, hogy élvezze a játékot, na meg hogy tapasztalatot szerezzen. Arra azonban senki sem számított, ami ezután jött.

A harmadik szettben Nadalnak nem ártott kicsit magasabb fokozatra kapcsolnia. Medvedeven nem érződött a fáradtság, és a maximumot passzírozta ki magából. Visszahozta a bréket, tartotta magát, és meg is nyerte a szettet 7-5-re. Itt már kezdett az egész egy Nadal – Djokovic meccsre hasonlítani, aztán az is lett belőle. Elképesztő, hogy az orosz miket tudott védekezni a spanyol ellen. Más ezekbe a labdákba már régen belesült volna. Medvedevnek voltak olyan ütései, amiket az amerikai közönség felállva tapsolt, pedig az elején még fújolták.  Közel három óra játék után 2-1-nél jártunk.

A negyedik szett könnyen lehetett volna Nadalé, de nem így történt, mivel az orosz küzdött tovább, és nem akart megállni egy pillanatra sem. Rafa visszaesett, és kijött rajta a fáradtság, Medvedev pedig feltámadt. Minden labdamenet már háborúnak számított, de az orosz jött ki jól belőle, és nyerte meg a szettet 6-4-re.

Döntő szett következett, amiben Medvedevnek volt az elején esélye brékelni Nadalt, de végül a spanyol húzott el dupla brékkel. Azonban az orosz még itt is küzdött az utolsó leheletéig olyan izgalmakat hozva, amire senki sem számított. A finálé 6-4-el Nadalé lett, de úgy, hogy ez volt a spanyol legnehezebb Grand Slam győzelme. Nem is csoda, hogy a döntősök 4 óra 49 percig nyúzták egymást.

Medvedev nagyon keveset hibázott, és őrületesen pontos labdái voltak. Nem hiába hasonlítják a játékát Djokovichoz. Ha ezt a szintet fogja hozni, jövőre biztosan fog egy Grand Slam tornát nyerni, még úgy is, hogy a nagy hármas még a porondon lesz. Talán ő lesz az a vérpezsdítés, az a fiatal játékos, amire a tenisz világ vár.

Nadal azonban bebizonyította mekkora klasszis. Behúzta a 19. Grand Slam győzelmét, és ezzel már csak eggyel van lemaradva Roger Federer mögött, akinek ugyebár 20 van. Meglátjuk sikerül-e beérni, na meg, hogy hol fognak megállni, mert még a svájci sem készül visszavonulni.

Borítókép: Johannes EISELE / AFP - Cikkben: CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP