promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rafael Nadalnak megvan a 19. Grand Slam győzelme
Borítókép:  Johannes EISELE / AFP - Cikkben: CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A spanyol teniszező megnyerte az idei US Opent, ahol az orosz Daniil Medvedevet győzte le öt szettben, csaknem öt órányi játék után.

[[adv]]

Medvedev még fiatal, 23 éves, és ez volt az első Grand Slam döntője, és nem érdemtelenül. A legnagyobb pillanata egyértelműen az lett volna a tornán, amikor négy szettben ki tudta ejteni Wawrinkát, aki előtte Djokovicot búcsúztatta. Persze tegyük hozzá, hogy a világelső a harmadik szettben feladta, mivel a vállproblémája újra előjött. Azonban nem ez lett a legnagyobbja, hanem a Nadal elleni döntő, de hát ezzel nemsokára foglalkozunk.

Dimitrov ezen az ágon végül öt szettben búcsúztatta Federert, szóval az összes nagyágyú kisesett. Medvedev még jobban formába lendült az elődöntőre, és 3 szettben győzte le a bolgárt, így ő játszhatott Nadal ellen. Az orosz ellentmondásos figura lett, mivel volt olyan balhéja is a Lopez meccsen, hogy bemutatott a közönségnek. A közönség egy része megbocsájtott neki, a többiek meg még a döntőben is ellene voltak, de csak addig, amíg meg nem mutatta, hogyan tud küzdeni.

Nadalt nem kell bemutatni, aki a 27. Grand Slam döntőjét játszotta, így egyértelműen a finálé favoritja volt, főleg mivel - ahogy fent is említettem - Djokovic és Federer is kiesett a vele szembeni ágon. Érdekesség, hogy a US Openen még sosem volt Federer – Nadal döntő, és ez sajnos most se jött össze.

A spanyol egyetlen szettet vesztett a torna alatt, az pedig Cilic ellen történt meg, de utána simán hozta a meccset, ahogy Berrettinit is 3-0-val ejtette ki az elődöntőben. Hogy a finálé öt szettes lett, az csak is Medvedeven múlott, aki óriási teniszt húzott elő.

A US Open finálé első szettjében Medvedev meglepetést  mutatott, mert nagyon jól tudta tartani magát, és csaknem tie-breakre hozta azt, de Nadal az utolsó pillanatban brékelt, így 7-5-re elcsente a szettet. A spanyolnál általában ez szokott a vízválasztó lenni, és utána jóval felszabadultabb játékot is hozott, míg Medvedev elkezdett visszaesni, de mindent megtett az orosz, ezt nem lehet vitatni.

Amikor Nadal megnyerte a második szettet 6-3-ra, ott már mondhattuk volna, hogy eldőlt a meccs. Medvedev még nem tudott 5 szettes meccset nyerni, plusz ez egy Grand Slam döntő, ráadásul a másik oldalon csak egy olyan játékos áll, akinek ez a 27. ilyen típusú fináléja. Az orosznak innentől már csak az volt a dolga, hogy élvezze a játékot, na meg hogy tapasztalatot szerezzen. Arra azonban senki sem számított, ami ezután jött.

A harmadik szettben Nadalnak nem ártott kicsit magasabb fokozatra kapcsolnia. Medvedeven nem érződött a fáradtság, és a maximumot passzírozta ki magából. Visszahozta a bréket, tartotta magát, és meg is nyerte a szettet 7-5-re. Itt már kezdett az egész egy Nadal – Djokovic meccsre hasonlítani, aztán az is lett belőle. Elképesztő, hogy az orosz miket tudott védekezni a spanyol ellen. Más ezekbe a labdákba már régen belesült volna. Medvedevnek voltak olyan ütései, amiket az amerikai közönség felállva tapsolt, pedig az elején még fújolták.  Közel három óra játék után 2-1-nél jártunk.

A negyedik szett könnyen lehetett volna Nadalé, de nem így történt, mivel az orosz küzdött tovább, és nem akart megállni egy pillanatra sem. Rafa visszaesett, és kijött rajta a fáradtság, Medvedev pedig feltámadt. Minden labdamenet már háborúnak számított, de az orosz jött ki jól belőle, és nyerte meg a szettet 6-4-re.

Döntő szett következett, amiben Medvedevnek volt az elején esélye brékelni Nadalt, de végül a spanyol húzott el dupla brékkel. Azonban az orosz még itt is küzdött az utolsó leheletéig olyan izgalmakat hozva, amire senki sem számított. A finálé 6-4-el Nadalé lett, de úgy, hogy ez volt a spanyol legnehezebb Grand Slam győzelme. Nem is csoda, hogy a döntősök 4 óra 49 percig nyúzták egymást.

Medvedev nagyon keveset hibázott, és őrületesen pontos labdái voltak. Nem hiába hasonlítják a játékát Djokovichoz. Ha ezt a szintet fogja hozni, jövőre biztosan fog egy Grand Slam tornát nyerni, még úgy is, hogy a nagy hármas még a porondon lesz. Talán ő lesz az a vérpezsdítés, az a fiatal játékos, amire a tenisz világ vár.

Nadal azonban bebizonyította mekkora klasszis. Behúzta a 19. Grand Slam győzelmét, és ezzel már csak eggyel van lemaradva Roger Federer mögött, akinek ugyebár 20 van. Meglátjuk sikerül-e beérni, na meg, hogy hol fognak megállni, mert még a svájci sem készül visszavonulni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás