promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már a futballpiac részévé vált, hogy a sztárok kölcsönbe mennek
Borítókép:  Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmúlt években látványos jelenség indult el a futballban, amely értékesebb játékosok kölcsönadásában testesült meg - Sziklai Attila jegyzete.

Talán a Manchester United volt az első fecske, aki Falcaóra húzta rá ideiglenesen a vörös mezt 5 évvel ezelőtt. A kolumbiai sztár bár sérülései után járt, de abszolút a felső polcra tartozó támadóról beszélhettünk esetében. Falcao karrierje nem sikerült jól Manchesterben, de ez nem akadályozta meg a Chelsea együttesét, hogy ők is kölcsön vegyék a futballistát. Falcao végül régi-új csapatában, a Monacóban talált ismét magára.

Az ezen jellegű történések viszont az elmúlt 2-3 évben váltak igazán felgyorsulttá, és egyre nagyobb kaliberek szereplésével folytatódtak a transzferek. Kezdetnek azonnal megemlíthetjük Moratát és Higuaint. A spanyol támadó 60 millió fontért került London kékebbik felébe, ám lényegében 1,5 év alatt megbukott és az Atletico Madridba tért vissza kölcsönbe, ahol anno gyerekként a karrierjét is elkezdte. Jelenleg is kölcsönben van a matracosoknál, ám jövőre az Atletico hivatalosan is megvásárolja a futballista játékjogát. Morata távozásának lett eredménye, hogy a 90 millió eurós Higuain a Chelsea kötelékébe került, hiszen helyét lényegében elvette egy bizonyos Cristiano Ronaldo. Az argentin focista egy zsák pénzért érkezett Torinóba, hogy visszahozza a BL álmot, de miután ezt két szezon után nem sikerült teljesíteni, a Milanhoz került kölcsönbe, majd következett a Chelsea. Higuain jelenleg a Juventus keretének tagja, de nehéz lenne megmondani, hogy fog-e még mérkőzést játszani a zebracsíkos mezben.

A kölcsönszerződések nagy mestere természetesen egyáltalán nem véletlenül Olaszország, hiszen az olasz focikultúrában minden évben érdemes végigpörgetni az aktuális eseményeket. Nem ritka, hogy 50-60 kölcsönt is felfedezhetünk a csapatoknál. Az elmúlt években egyébként a Juventus-Bayern Müchen közötti kapocs vált erőssé. A torinóiaktól Coman érkezett kölcsönbe a bajorokhoz. Douglas Costa pedig fordított utat járt be. Később mind a két játékost véglegesítették a csapatnál. Vidalért viszont 37 millió eurót fizettek a németek az olaszoknak. Vidal azóta már a Barcelona játékosa...

A Bayern München viszont ezek mellett is csúcsra járatja a kölcsönbizniszt, hiszen előbb a Real Madrid 75 millió euróért vásárolt spílerét, James Rodriguez játékjogát kaparintotta meg egy évre, majd a kolumbiai távozása után jött Perisic és most már hivatalosan Coutinho is. A 140 millió euróért igazolt brazil kap egy esélyt, hogy bemutassa, hogy hiba volt őt leírni Katalóniában. Mindez évi 20 millió euróba fog fájni Münchenben.

A legerősebb pedig az, hogy még a Premier League csapatok is alaposan megfontolják lépéseiket, hiszen a Tottenham is opcióval szerződtette Lo Celsót, akire vételi joguk van jövő nyárra.

Apró érdekesség, hogy Mbappé is hivatalosan kölcsönben érkezett első évben a PSG együtteséhez, majd a következő évben vásárolták meg arab barátaink a világklasszist. Ez utóbbi esetben viszont a Financial Fair Play volt a főszereplő, amely történetünkben egyáltalán nem mellékes. Az idei nyáron is komoly huzakodás ment Lukaku szerződtetése kapcsán, hiszen az Internazionale helyzete nem olyan egyszerű, mint a Manchester Unitedé, amely az FFP jelenlegi szabályozása mellett kis túlzással végtelen költekezésbe tud bocsátkozni. Így a belga támadó esetében is jókora esély volt arra, hogy egy nagyobb kölcsönszerződést követően, opcióval vásárolhatják meg a milánóiak, ám mindez nem így történt. Ennek oka alighanem az Icardiból befolyó pénz reménye volt.

Hogy mi a tanulság? Alighanem az, hogy az FFP szabályozásnak és az elrugaszkodott áraknak hála, a klubok egyre óvatosabbak a játékospiacon, a hibás döntéseket hozó bevásárlók pedig több ésszel próbálják újra felépíteni játékosaikat, akiket már-már gyakornok módjára lehet rásózni egy klubra egy év után. Ráadásul még némi pénz is visszacsorog a horribilis átigazolási díjból. Nem állítom, hogy nem lesznek nagy összegű klubcserék a következő években, hiszen olyan sztárok, mint Mbappé, Kane vagy Pogba aligha kölcsönbe fognak érkezni majd egy nagy klubba, de egészen biztosan akkor merik majd ezeket a döntéseket meglépni a klubok, ha egy adott játékos eladásából kellő mennyiségű pénz folyt be és szükségessé válik a pótlás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás