promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Negyven éve ment el az aranyfejű magyar
Borítókép:  fcbarcelona.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Idén lenne 90 éves Kocsis Sándor, az Aranycsapat egyik legnagyobb formátumú játékosa, Barcelona kedvence. Negyven évvel ezelőtt máig tisztázatlan módon zuhant ki egy barcelonai kórház ablakán. A válogatottban ma is neki van a legjobb gólátlaga.

[[adv]]

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt, tisztázatlan körülmények között veszítette el a magyar futball egyik legnagyobb tehetségét, Kocsis Sándort. A fejelőkirály, akár így is emlékezhetnénk az Aranycsapat szédületes képességű csatárára, akinek jobb volt a gólátlaga a válogatottban, mint Puskás Ferencnek. 68 meccsen 75 gól, ez 1,103-as átlag. Aranyfejű, vagyis Cabeza de Oro, Barcelonában, egykori csapatánál csak így emlegették.

Kocsis már 17 évesen bemutatkozott a Ferencvárosban, ahol négy éven át játszott, innen került be Sebes Gusztáv válogatottjába is. Majd a Honvéd következett, s 160 mérkőzésen 177 gól.

Magyar mezben játszott győztes olimpiai bajnoki döntőn, vesztes vb-döntőn, és persze az angolok elleni, az évszázad mérkőzésének címzett összecsapáson is. Öt mesterhármast lőtt piros-fehér-zöldben, sőt az NSZK elleni '54-es vb-csoportmeccsen négyszer talált be. A svájci vb-nek ő lett a gólkirálya, 5 meccsen 11 találatot jegyzett.

Az 1956-os forradalom idején külföldi túrán volt a Honvéddal, s már nem is tért vissza Magyarországra. Előbb Zürichben, majd 1958-tól Barcelonában futballozott. Nyert a katalánokkal Vásárvárosok Kupáját, s játszott BEK-döntőt, ám a berni Wankdorf Stadionban, ahol öt évvel korábban vb-fináléban veszített az NSZK ellen, a Guttmann Béla-vezette Benfica ellen is vereséget szenvedett csapatábal. A Kubala-Czibor-Kocsis barcelonai támadósort azóta sem felejti a Camp Nou közönsége, Kubala miatt például ki kellett bővíteni a stadiont.

Amilyen csodálatos pályafutással ajándékozta meg az élet, a búcsú olyan gyötrelmesre sikerült. Negyvenes éveinek végén érszűkülettel kezelték, s emiatt a lábát is le kellett vágni. Később leukémiát állapítottak meg nála, s a csapások következtében depresszióba esett. 1979. július 22-én, negyven évvel ezelőtt bizonytalan körülmények között kizuhant egy barcelonai kórház ablakán. Azóta sem tisztázódott teljesen, hogy mi történt: minden valószínűség szerint az egykori zseni maga vetett véget szenvedéseinek. Abban az évben lett volna 50 éves.

Kocsis sokak szerint Puskásnál is nagyobb játékos volt, olimpiai, magyar és spanyol bajnokként, Európa Kupa-győztesként távozott az élők sorából.

Budapesten utca és sportközpont viseli a nevét, a fővárosi közgyűlés döntése alapján pedig idén szobrot kap a fővárosban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás