promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az utolsó Gerevich-tanítvány vb-ezüstérmes lett Budapesten
Borítókép:  Szatmári András (háttal), az utolsó Gerevich tanítvány ezüstöt nyert a vb-n Budapesten (AFP/Jan Woitas)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Átszellemült, csodálatos vívást mutatott be Budapesten a vb döntőinek első napján Szatmári András, az utolsó Gerevich-tanítvány. Végül ezüstérmes lett a 2017-es egyéni világbajnok kardvívó. Helyszíni riport felemelő hangulatból, az arénából.

[[adv]]

A legnagyobb, legrutinosabb vívókat is megfogja, megérinti, átjárja és lázba hozza most az aréna hangulata.

A budapesti BOK-csarnokban tartott vívó-világbajnokságon az első napot írjuk, írtuk, Szatmári András negyeddöntőjét figyeltük, amikor Mohamed Aida mellénk ült a lépcsőn (már csak ott volt hely). A magyar női tőrvívás emlematikus alakja 1996 óta járja az olimpiákat, azóta versenyzett az összesen, többször is átélte az olimpiai elődöntő hangulatát a páston, Európa-bajnok is volt csapatban, és most mégis arról beszélt nekünk, hogy ez a különös légkör átjárja a testét-lelkét, a szemei ragyogtak, látszott rajta, hogy hozzá kell még szoknia. Tőrben ugyanis másnapi főtáblára készült ekkor. 

A mindenki által szeretett, kisugárzásával is egyedi Aida nagyon jót hozott a megjelenésével,

hiszen Szatmári András, 2017 egyéni vb-győztes kardvívója (aki e napon többek között a szintén egyéni világbajnok orosz Venjamin Resetnyikovot is elintézte) hátrányba került félidőre a világranglista-vezető amerikai Eli Dershwitz ellen, a legjobb nyolc között. Ám ekkor hirtelen szárnyakat kapott, szórni kezdte a tusokat és elődöntőbe jutott, így már biztossá vált, hogy a döntők napjai magyar éremmel kezdődnek. 

Az iráni Abedinit parádés vívással kaszabolta le 15:8-ra az elődöntőben Szatmári András,

immár a főpáston, csodálatos fények között. A 2012-es londoni olimpia óta tartják így, külön megvilágítással, Star Wars-os környezetben a legfontosabb asszókat, ez az, ami a legnagyobb vívóknak is nagy kihívás. Az utolsó Gerevich-tanítványnak, Szatmári Andrásnak is, aki gyerekként veszítette el szeretett nevelőedzőjét, Gerevich Györgyöt, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár fiát.

A Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Szatmári András-trióból, az utolsó Gerevich-tanítványok közül ő a legkisebb,

és végül Gárdos Gábor (Pézsa Tibor tanítványa) keze alatt fejlődött felnőtt fejjel a világ legjobbjai közé. 

Ezen a napon eleinte idegesen, túlpörögve, majd egyre átszellemültebben vívott. Igazi győztes típusként. 

Szatmári András vb-döntőkre született (Fotó: AFP/Li Bo)

Edzőjének a negyeddöntőben még sokszor nyugtatnia kellett, az elődöntőben viszont már élvezetbe csapott át az egész, Szatmári András örömvívást mutatott be. 

A döntőben rendkívül nyugodtnak látszott,

a dél-koreai Oh ellen 7:2-re, 8:4-re és 9:5-re is vezetett. Innentől viszont az ellenfele irányított és 15:12-re nyert, így Szatmári András vb-ezüstérmes lett. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás