promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európa Liga: ekkora előnyről egyik magyar csapatnak sem illene kiesnie
Borítókép:  kispesti Gazdag Dánielt (b2) ünneplik csapattársai, aki 11-esből gólt lőtt a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában játszott Budapest Honvéd–Zalgiris Vilnius mérkőzésen az Illovszky Rudolf Stadionban. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Debreceni VSC, a MOL Fehérvár FC és a Budapesti Honvéd is magabiztos előnyt szerzett a sorozat első fordulójában.

Időrendben haladva először a Debreceni VSC lépett pályára azzal a szándékkal, hogy győzelemmel örvendeztesse meg vezetőedzőjét, Herczeg Andrást, aki ezen a napon ünnepelte 63. születésnapját.

Ennek megfelelően a hazaiak magukhoz ragadták a kezdeményezést az albán FK Kukesi ellen, ám igazán komoly feladat elé nem állították az ellenfél kapusát. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a vendégek fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását, kapufát rúgtak, valamint Nagy Sándornak is be kellett mutatni egy bravúrt annak érdekében, hogy ne kerüljön hátrányba a Loki.

A második félidő nagyszerűen alakult a DVSC szempontjából, hiszen a nyáron igazolt nigéria Haruna Garba a becserélése utáni első labdaérintéséből gólt szerzett. A vezetés megszerzése mintha megnyugtatta volna a hazaiakat, akik inkább a védekezéssel foglalkoztak, így az albánok több, komolyabb támadást is tudtak vezetni – a Loki-védelem hathatós közreműködésével. Egyenlíteni szerencsére nem sikerült, ellenben a második debreceni gól megtörte az ellenfelet, így a hajrában még egyet tudott rúgni a DVSC.

Debreceni VSC–FK Kukesi 3-0 (0-0)

Zeta–Fehérvár FC

A székesfehérvári csapat gyorsan kétgólos előnybe került. Előbb Milovanov adott középre, Nego pedig bevágta a lasztit, majd ugyanők lekopírozták az első gólt, annyi különbséggel, hogy a gólszerző most a keresztléc alá rúgta a labdát. Amilyen gyorsan szerzett két gólt a magyar együttes, annyira váratlanul szépített a hazai csapat, ám ez szerencsére nem vetette vissza Juhász Rolandékat. Előbb Scepovic – a nemzetközi találkozókon megszokott formáját hozva, már 12 meccse nem talált kapuba – hagyott ki egy helyzetet, majd egy Milovanov-Nego összjáték után, újra kétgólos lett a vendégek előnye.

A második félidő elején visszahúzódott a fehérvári csapat, átadta a kezdeményezés lehetőségét a montenegrói együttesnek, ám a Zeta csak egy-két veszélyesebb helyzetet tudott kialakítani. A hajrát felpörgette a vendégcsapat, és Juhász fejesgóljával, valamint Huszti szép szabadrúgásával kiütés lett a vége.

Zeta–Fehérvár FC 1-5 (1-3)

Budapest Honvéd–Zalgiris Vilnius

A Budapest Honvéd kapta a legnehezebb ellenfelet a Európa Ligában pályára lépő magyar együttesek közül. Ennek megfelelően a litván együttes nagy helyzeteivel kezdődött a mérkőzés, ám a 32. percben Gazdag Dániel beadása egy védőről lepattant, ami pont így lett jó Banó-Szabó Bencének, akinek ezzel megszerezte a vezetést.

Az első félidő alapján összeszokottabb csapatnak tűntek a vilniusiak, ám a budapesti együttes növelni tudta az előnyt az 55. percben: Kamber hatalmas bedobása eljutott a túloldalon álló David N'Gog-hoz, aki kapuba fejelte a labdát. Sőt, a 69. percben Gazdag Dániel gyönyörűen vett át egy átadást, a csel is sikerült, ellenfele pedig csak szabálytalanul tudta szerelni, jött is a büntető, amit a sértett magabiztosan vágott a hálóba.

A 85. percben újra a harmadik kispesti gól szerzője került főszerepbe: Gazdag Dánielt pofonvágták a tizenhatoson belül, ám a jogosan megítélt büntetőt most nem tudta értékesíteni a játékos. Fortuna pedig megbüntette a budapesti csapatot, ugyanis a 92. percben egy szöglet utáni kavarodásban a csereként beálló litván játékos megszerezte együttese szépítő gólját.

Ezzel a kapott góllal saját magának tette nehézzé a továbbjutást a Budapest Honvéd.

Legutóbb 1997 nyarán fordult elő, hogy mind a négy magyar kupacsapat győzelemmel kezdte szereplését: akkor az MTK a Bajnokok Ligájában, a BVSC a KEK-ben, a Ferencváros és az Újpest pedig az UEFA Kupában nyerte meg párharcának első meccsét, sőt később mind a négy együttes kettős sikerrel jutott tovább.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás