promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amikor Zidane eszét vesztette a pályán
Borítókép:  AFP/Kenzo Tribouillard
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Napra pontosan 18 éve igazolt a Real Madridba Zinedine Zidane, érkezésével megkezdődött a Galaktikusok tündöklése. Ám a világ nagy részén ma bizonyosan egy 13 évvel ezelőtti eseményt idéznek fel inkább. Egy fejest, mely eldöntötte a 2006-os vb-trófea sorsát, s amelyért Zizou soha nem akar bocsánatot kérni. Ki-ki döntse el, hogy megérdemelt mozdulat volt-e, mely Marco Matterazzi mellkasában landolt.

Két gólt is bólintott világbajnoki döntőben Zinadine Zidane, mellyel szinte egymaga döntötte el a kupa sorsát 1998-ban, mégsem ezek közül került ki a futballtörténelem leghíresebb fejese. Azt egy nyolc évvel későbbi vb-fináléban kell keresni, ott is a 111. perc környékén. A Matterazzi elleni Zizou-merénylet, a focitörténet legemlékezetesebb fejese ma 13 éves.

Zidane játékoskorában leginkább csillogó, rendkívül elegáns technikájáról, ikonikus cseléről, tért ölelő átadásairól volt híres, mintsem kirohanásairól, alattomos megmozdulásairól. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy a marseille-i dühöngőkben nevelkedett irányító agya néha villámgyorsan eldurrant, ilyenkor jobb volt távol lenni tőle a pályán.

A 2006-os világbajnokság java a franciák tizeséről szólt. Ahogy a nyolcaddöntőben bebiztosította a továbbjutást a spanyolok ellen, s ahogy a frankfurti negyeddöntőben villogott a brazilok ellen.

Franciaország az ő büntetőjével jutott be a fináléba a portugálok elleni elődöntőből, miképp az olaszok ellen is ő egyenlített tizenegyesből a döntőben. Aztán a hosszabbítás feszült pillanataiban egyszer csak annyit lehetett látni a képernyőn, hogy Matterazzi a földön fetreng, és nagyon szenved. Akkor még nem volt VAR, a játékvezető az alapján ítélhetett bármit, ha ő, vagy segítői észrevettek-e valami turpisságot a pályán. Ez esetben azonban Horacio Elizondo és az asszisztensek semmilyen szabálytalanságot sem láttak.

„Meglepetésre mindketten azt mondták, hogy az égvilágon nem láttak semmi ilyesmit. A negyedik játékvezető viszont azt mondta nekem: »nagyon durva: Zidane lefejelte Matterazzit. Ha megnézed videón, el sem fogod hinni«. Ekkor már tudtam, hogy ki fogom állítani Zidane-t”

– idézte fel az AS című lapnak a történteket még tavaly az argentin spori.

Így is lett, Zidane mehetett zuhanyozni, nélküle pedig a franciák elvesztették a tizenegyespárbajt. Zidane négy évvel később is azt nyilatkozta, inkább a halált választaná, mint hogy elnézést kérjen Matterazzitól.

„Ha bocsánatot kérnék, azzal elismerném, hogy normális volt, amit tett. Nem volt az. A pályán előfordulnak dolgok, de amit ő mondott, az nem fordulhat elő. Ez nem megbocsátható. Ha mondjuk Kaká tett volna ilyet, neki megbocsátok, mert jó srác, rendes srác. De ennek az embernek nem. Inkább a halál. A csapattársaimtól az öltözőben bocsánatot kértem a mérkőzés után”

– ecselte akkor az El Paísnak.

Na, de mit mondhatott vajon, az amúgy alattomosságra igencsak hajlamos Matrix a franciának, amin ennyire begőzölt?

Szájról olvasók próbálták megfejteni a felvételeket böngészve, s lassan kiderült, hogy nem Zizou édesanyja volt a célpont, hanem egy másik családtag. A világhírűvé vált mozdulat 10. évfordulóján mindezt maga az olasz is elismerte.

„Amit mondtam neki, hatalmas butaság volt, de nem érdemelt ilyen reakciót. Nápoly, Milánó vagy Párizs utcáin ennél sokkal keményebb dolgokat hall az ember. Nem, nem az édesanyját szidtam. Az én anyukám 15 éves koromban meghalt, sosem szidnám az övét. A nővéréről beszéltem”

– mondta Matterazzi a Marcának. Mivel Zidane öt éven át élt Torinóban, nem esett nehezére dekódolni az üzenetet, s képtelen volt higgadt maradni.

A fejesből olyan mémcunami indult, mely párját ritkítja, a sztorit ezerszer melegítették fel. Sőt, még szobrot is faragott az emlékére egy francia művész 2012-ben. Előbb a párizsi Pompidou Központban állították ki, majd megvette egy dohai múzeum.

(AFP/Karim Jaafar)


S, ha már évfordulók: Zidane ma 18 éve igazolt a Real Madridba a világ legdrágább játékosaként. Bajnoki címet, két szuperkupát, Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát nyert a Királyi Gárda tagjaként, melyre az ő időszaka alatt aggatták a Galaktikusok jelzőt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás