promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Madridba igazolt a kócos tini, akit Ronaldóhoz hasonlítanak
Borítókép:  PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Joao Felix 126 millió euróért a Benficától az Atlético Madridhoz szerződött. A portugál játékost a szakemberek Cristiano Ronaldóval emlegetik egy lapon. Nem véletlen.

Még nincs egy teljes felnőtt futballszezon a háta mögött, de már Joao Felix a világ ötödik legdrágább igazolása. (Előtte sorrendben Neymar, Mbappé, Coutinho, Dembelé áll.) Az Atlético Madrid ugyanis július 3-án 126 millió euróért szerződtette a Benficától. Az összeg jogosságán lehet vitatkozni, de egy teljes, a spanyol első osztályban eltöltött szezon után lesz tisztább a kép az ügyben, valóban megérte-e ennyit fizetni egy 19 éves játékosért.

Az biztos, nem véletlenül emlegetik Joao Felixet úgy, mint a legizgalmasabb portugál játékost Cristiano Ronaldo óta. Pedig 2015 nyarán nem úgy nézett ki, hogy a kócos tini iránt valaha is ekkora érdeklődés lesz. A Portotól vékonyka testalkata miatt eltanácsolták, azonban jött a Benfica, a klub, amely meglátta benne a jövő futballistáját.

„Bernardo Silva a világ egyik legjobb játékosa ebben a pillanatban. De 19 évesen nem mutatta azokat a jellemzőket, amiket már most Felixen lehet látni. Szóval el lehet képzelni milyen játékosról van szó" – fogalmazott a BBC-nek Carlos Carvahal a Swansea korábbi menedzsere.

Joao Felix első felnőtt bajnokságban szerzett gólját rögtön a rivális, Sporting Lisszabon ellen szerezte, állandó játéklehetőséget azonban nem kapott edzője, Rui Vitoria alatt. Ahhoz, hogy több első osztályú játékperc legyen a lábában egy új tréner, Bruno Lage kellett. A januárban a Benficához érkező szakember érkezésével több lehetőség jutott neki: minden sorozatot figyelembe véve 43 mérkőzésen lépett pályára és 20 gólt szerzett. 

Ráadásul Európában is letette a névjegyét. Mesterhármast szerzett az Eintracht Frankfurt ellen, ezzel ő lett a klub, a kupasorozat és portugália legfiatalabb játékosa, aki három gólt szerzett az Európa-ligában.

Talán ennyiből sejthető, az, ami sok fiatalnak nehezen megy, hosszabb időbe telik, számára nem jelentett akadály. Nevezetesen nemcsak belépett, de teljesített is a profi futball világában.

DPI / NURPHOTO

De, hogy mitől olyan különleges? 

„Egy 9-es és egy 10-es pozícióban futballozó játékos keveréke Joao Felix – gyakorlatilag egy második csatár. Technikailag képzett és fizikai adottságai ellenére jól fejel. Remekül találja meg az üres területeket a védelem mögött. Helyezkedésével kapcsolatot teremt a támadók és a középpályások között. Kiválóan értelmezi a játékot, látja társait, így a gólpasszok terén is kiemelkedően teljesít. Az a tulajdonsága pedig, hogy védelem mögé érkezik és gólokat szerez, többé teszi őt, mint egy 9-es pozícióban szereplő játékos"

– jellemezte őt Carvahal a BBC-nek.

Nem mindenki örül érkezésének. Több Atlético-szurkoló szerint kidobott pénz szerződtetése, sőt, vannak, akik úgy vélik, túlértékelt futballistáról van szó.

Mint írtuk, az idő majd tisztábbá teszi az egyelőre konfettivel és pr-jellegű üzenetekkel teleszór képet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás