promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Régen, amikor ez érdekelt, nyomtam 200 kilót is fekve”
Borítókép:  Kökény Béla edzésben (Dunavölgyi Fitness Photo)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kökény Béla számára már a kijutás is óriási bravúr volt a Mr. Olympiára. A magyar testépítő szeptemberben, Las Vegasban top-10-es helyezésben reménykedik a sportág legrangosabb eseményén. Motivációról, testképről, lemondásokról beszélgettünk vele, illetve arról, hogy miért nem érdemes más sportágba kóstolnia. Interjú.

[[adv]]

– A Mr. Olympia, melyre kijutottál az egyik legismertebb testépítő verseny. Ez a testépítők legtöbbre taksált világversenye, vagy a világbajnokság rangosabb?
– Ebben a sportban profi szinten már nincs úgynevezett világbajnokság. Régen a vb-n lehetett profi kártyát nyerni, de ezt ma már más rangos versenyeken lehet megszerezni. Ilyen például az Amateur Arnold Classic vagy az Amateur Olympia. Miután rendelkezünk egy ilyen pro kártyával, benevezhetünk profi versenyekre, ahol a világ minden tájáról indulhatnak profi versenyzők. És egy ilyen verseny megnyerésével kvalifikálhatunk a Mr. Olympiára. Ebben a sportban nincs ennél rangosabb esemény, szinte minden testépítő versenyző álma, hogy itt egyszer indulhasson.

– Nagyjából hány honfitársunknak sikerült kijutnia ide?
– Testépítésben győzelemmel kijutó én vagyok az első a 212 fontos kategóriában, de mint résztvevő, a második.

– Ahhoz, hogy részt vehess a Mr. Olympián, 120 kilóról 96-ra kell lefogynod. Kérlek, mondd el, hogy ezt hogy csinálja az ember úgy, hogy ne menjen az egészség rovására, s utóbb azért tartani is tudja valahogy.
Valójában az egyik legegészségesebb dolog, amit az ember tehet, egy jól beállított diéta. Nincs benne cukor, felesleges zsiradék és feldolgozott élelmiszer. Csak az emberek többsége gondolni sem akar arra, hogy az előbb felsorolt ételeket kihagyja a mindennapi étkezéséből.

– Milyen helyezéssel/szerepléssel lennél elégedett Las Vegas-ban?
– Nagyon szeretnék a top10-be bekerülni, de elvárásaimhoz képest felülteljesítettem már azzal, hogy kijutottam.

– Profi testépítő vagy. Ez alatt azt kell érteni, hogy te a testépítésből élsz? Vagy van valamilyen más szakmád?
– Magyarországon testépítő versenyzőként nem lehet megélni, viszont én edzőként és versenyfelkészítőként dolgozom, és ha így nézzük, akkor igen, van más szakmám.

(Dunavölgyi Fitness Photo)


– Pontosan milyen kritériumok alapján rangsorolja a versenyzőket a zsűri egy világversenyen?
– Izomtömeg, sűrűség, szimmetria és szárazság alapján.

– Sok laikus előítéletes a testépítők kapcsán, testképzavaros embereknek tartják őket, akik, ha átlagos testalkatuk lenne, nem éreznék jól magukat a bőrükben. Mi a véleményed erről?
– Szerintem ők is jobban éreznék magukat egy karcsúbb derékkal, és egy formás, vonzó testtel.

– Évek óta ismétlődően, kőkeményen kell diétáznod a versenyekre, napi szinten megfeszített erővel edzened, nincs megállás. Neked mi a motivációd, mi az ami hajt belülről, hogy bírd ezt az életmódot?
– Nem kell motiváció, ez a sport okoz nekem örömet! Ez tesz boldoggá. Sem a diéta, sem az edzés nem okoz nehézséget, amint vége az edzésnek, már tervezem a következő napot. Abszolút nem vágyom egy olyan életre, hogy munka után menjek haza tv-t nézni vagy unatkozni.

– Soha nem keltél fel úgy, hogy vége, nem akarod tovább csinálni?
– Nem, soha! Voltak hullámvölgyek az életemben, de mindig ez a sport, az edzés hozott helyre!

– Bárkiből lehet profi testépítő?
Ehhez azért nagyon sok mindennek össze kell jönnie. Tegyük félre a genetikát és az elszántságot, és inkább gondoljunk abba bele, hogy minimum 10-12 éven keresztül heti öt-hatszor el kell menni edzeni. Hétvégente nincs szórakozás, diszkó, ital, nincs cigaretta. Napi 5-6, tápanyagban gazdag, minőségi étkezés kell, és ezek mellett szigorúan, mindvégig ki kell tartani. Ha ez megvan valakiben, akkor igen, lehet profi testépítő.

– Kérlek, mondd el, hogy néz ki egy edzésed. Összevethető valamennyire az edzőterembe rendszeresen járók beosztásával? Egyik nap például has plusz kar, a másikon hát és láb?
A jelenlegi edzésbeosztásom így néz ki. Hétfő: váll, kedd: hát, szerda: láb, csütörtök: mell, péntek: kar. Valójában körül-belül ugyanazt csinálom a teremben, mint a többiek, és csinálhatja bárki más is az én edzéstervemet. Annyi, hogy mindenki a saját erejéhez, intenzitásához, edzésteljesítményéhez kell, hogy igazítsa.

– Milyen súlyokkal dolgozol bizonyos izomcsoportokra?
– Régen, amikor ez érdekelt, guggoltam 300 kilóval és nyomtam 200 kilót is fekve. Ma már sokkal koncentráltabban edzek, kevesebb súllyal, magasabb ismétlésszámmal, lassan mozgatom a súlyokat. Ezért nem is érdekel, hány kiló van rajta.

– Hány órát edzel naponta?
– Egy-másfél órát.

– Az edzőtermen kívül kell-e más edzést végezned? Futás, biciklizés, bármi?
– Edzőtermen kívül lehetőleg ne végezzünk semmiféle mozgást, ha profi testépítők vagyunk. Egy profi sportoló, legyen bármelyik sportról szó, a saját, betáblázott edzésein kívül nagyon sérülékeny. Az edzéseinket tudatosan hajtjuk végre, nagyon sokszor csináltuk már, ezért ott, abban a környezetben biztonságos.

– Mi a kedvenc sportágad (a testépítésen kívül)?
Nincs. (nevet)

    Hasonló tartalmak
    Galéria - Van képünk hozzá
    Színes
    Tech & Tudomány
    Helyi Hírek
    Időjárás