promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötven éves lett az üvöltő germán
Borítókép:  AFP/Matthias Schrader
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma ünnepli ötvenedik születésnapját Oliver Kahn. A német válogatott és a Bayern München ikonja a vb-címen kívül szinte mindent megnyert, amit megnyerhetett. Megsemmisítő arckifejezése láttán a csatárok ereiben megfagyott a vér, védői pedig összekapták magukat. Isten éltesse az ordító Titánt!

Zlatko Zahovic állt a labda mögött, a szlovén gólzsák, aki a Valencia legfényesebb korszakában(2000-2001) játszhatott a spanyol csapatnál. A kap jobb oldalát célozta meg, de Oliver Kahn nagy vetődéssel hárított. Majd Carboni és Andersson is hibázott, Effenberg, Baraja, Lizarazu, Killy González és Linke viszont belőtte a saját büntetőjét. Mauricio Pellegrino nézett farkasszemet utolsó lövőként a Bayern München kapusával. A jobb oldalt választotta, ahogy a vetődő Kahn is, aki kiütötte a lövést. Kahnból kitör az üvöltés, 2001 Bajnokok Ligája-győztese a Bayern.

Micsoda üvöltés volt. Akárhogy is pörgetem vissza az emlékeket a fejemben, ha Oliver Kahnra gondolok, mindig ez jut eszembe róla. Ahogy ordít kidagadt erekkel a nyakán. Akkor, amikor a 99-es felejthetelen BL-döntőben védői nem azt csinálták, amit kért tőlük, s a Manchester United véghez is vitte a valaha volt legnagyobb fordítást. Akkor is, amikor 2002-ben, a világbajnoki döntőben a Metzelder-Ramelow-Linke védőhármas nem tudta megállítani a Ronaldinho-Rivaldo-Ronaldo triót. Valljuk be, ez talán más bekkeknek sem sikerült volna.

Megbocsáthatatlan hiba volt, az egyetlen, amit hét meccs alatt vétettem, kőkeményen megbüntettek érte

- nyilatkozta a vesztes döntő lefújását követően önkritkusan. Rivaldo lövését ezúttal nem tudta megfogni a kapus, Ronaldo pedig bepöccintette a kipattanót. A brazilok 2-0-ra győztek.

Amikor futballozott, teljesen átszellemült, emiatt ült ki az arcára a sokak számára kevéssé szimpatikus agresszív kifejezés. Nem az ellenfeleit gyűlölte, hanem ha gólt kapott, s szédületes légi bravúrokat mutatott be, hogy ezt elkerülje. Kissé görnyedt testtartása, darabos mozgása volt, ezért is tűnt hihetetlennek ruganyossága, fantasztikus üzemérzéke. Becenevet is kapott: a Titán, így emlegették.

A lett édesanyja és balti német apja révén a Baltikumban is népszerű kapus nem csak a pályán volt sikeres. 2008-as visszavonulását követően több televíziónál is dolgozott, s egy üzleti diplomát is megszerzett.

Eredménysora a valaha volt legnagyobb kapusok közé emelik. 1999 és 2002 között háromszor válaszották a világ legjobb kapusává. Szerzett Európa-bajnoki címet, Bajnokok Ligája és UEFA-kupa trófeát, vb-ezüstöt, a Bayern Münchennél töltött 14 éve alatt nyolc bajnoki címet. Háromszor is harmadik lett az Aranylabda-szavazáson, ami kapusként fantasztikus teljesítmény. 

Isten éltesse, remélem, ordítva ünnepel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás