promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Real Madrid új balhátvédje tíz éve még kerekesszékes volt
Borítókép:  Mendy a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn (AFP/Franck Fife)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bónuszokkal együtt több mint 50 millió eurót fizetett Ferland Mendyért a Lyonnak a Real Madrid. A francia balhátvéd 14 éves korában kerekesszékbe kényszerült csípősérülése miatt, a járást is újra kellett tanulnia, a futballról nem is beszélve. Hála elképesztő kitartásának, a dolog elég jól sikerült.

Június 12-én igazolta le a Lyontól a 24 éves Ferland Mendyt a Real Madrid. A ballábas francia hátvéd nem csak játéktudása, kacskaringós pályafutása miatt is igen érdekes játékos.

A szülei révén guineai, szenegáli származású Mendy Párizstól nem messze, Meulan-En-Yvelines-ben született. Kilenc éves korában már a PSG akadémiáján dekázott, nagy tehetségnek tartották. Ám 14 évesen csípősérülést szenvedett, majd begyulladt az izülete. Súlyos állapotban volt, az AS angol nyelvű oldalán található portré szerint kerekesszékbe kényszerült több hónapra.

Miután kikerült a kórházból, megkezdődött a rehabilitáció, a srácnak, aki fényes focikarriert tervezett, újra kell tanulnia járni. Ebben a helyzetben az orvosok azt mondták, örüljön, ha felépül fizikailag, a focit felejtse el.

Ő homlokegyenest másképp képzelte a jövőt. Egy Párizshoz közeli kiscsapatnál, a Mantoisnál kezdte felépíteni magát, majd 18 éves korában felfedezte magának a Le Havre. A második számú csapatban játszhatott, az ötödosztályban. Bár ez igen szerény kilátásokkal kecsegtetett a középiskolás korú srácnak, tudta, hogy nem került rossz helyre. A kikötőváros akadémiájáról került ki többek között Riyad Mahrez, Paul Pogba, Pierre-Emerick Aubameyang és Steve Mandanda is.

Ötödosztályból az elsőbe

Miután hatalmas energiákat mozgósított, hogy elérje álmát, a 2016-17-es szezonban felkerült a nagy csapatba, 35 meccsen két gólt rúgott, s adott balbunkóként öt gólpasszt. Erre már a francia sztárcsapat Olympique Lyon is felfigyelt. Szerződtették a 22 éves védőt, aki azonnal beverekedte magát a csapatba. Nyolc évvel korábban még járni tanították, pár évre rá már Európa ötödik legerősebb bajnokáságában futballozott. Nem is akárhogy: két szezon alatt 79 tétmeccset játszott, három gólt jegyzett és kiosztott hét gólpasszt. Időközben a Bajnokok Ligájában és a francia válogatottban is bemutatkozott.

Mendy szikár, rendkívül robbanékony, sokoldalú játékos. A földön nem egyszerű megverni, gyorsasága, remek technikája miatt ideális szárnyvédőnek tűnik. A jobblábával nem csak támaszkodni szokott, gólt is szerzett már vele, ahogy fejjel is betalált már.

Az OptaJose statisztikai oldal kimutatása szerint Mendy két lyoni szezonja alatt 102 cselt mutatott be. A hat legjobb európai bajnokságban egyetlen védő sem volt képes ilyenre.

A Real Madrid bónuszokkal együtt több mint 50 millió eurót fizetett ki érte a Lyonnak. Alighanem minden eurocent megtérül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás