promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy hétre jöttek, hét eggyel mennek – 65 éve vertük 7:1-re Angliát
Borítókép:  Magyar Fotóarchívum
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Épp ma 65 éve, 1954. május 23-án verte a magyar válogatott 7:1-re a futball „feltalálóit”, az angol nemzeti csapatot.

A londoni 6-3-as vereség után az angol sajtó és természetesen az ország futballválogatottja is nagy várakozással tekintett a Budapesten tartott visszavágó elé. A brit lapok többsége tüzelte kedvenceit, de a szavak nem mutatkoztak meg tettekben a pályán. Igaz, ennek mélyebb okai vannak. Nem kizárólag a felkészültség vagy az edzésbeli hiányosságok, sokkal inkább a futballkultúrák közti különbségek mutatkoztak meg. Mind Londonban, mind Budapesten. Mindkét esetben kitűnt, hogy az '50-es, '60-as években a magyar futball magasabb színvonalat képviselt, mint szigetországi „társa”.

Az angol válogatott fizikai alapokon nyugvó futballját könnyedén felülírta a sok elmozgáson, az alakzatépítő és bontó rendszeren alapuló, egyben technikailag képzettebb magyar válogatott, amely a magyar fővárosban még simábban, 7-1-re verte a futball „feltalálóit” 1954. május 23-án – tehát épp ma 65 éve.

Mint a német szaklap, a Kicker a találkozó után megjegyezte: 

„Semmit sem tanultak, annál többet felejtettek. Azt lehetett volna várni, hogy az angolok a svédektől látott védekező taktikához folyamodnak majd, s így próbálják megakadályozni a magyar csatárok útját a kapuhoz, de nem.”

De akad – sokak által ismertebb – angolokon élcelődő szójáték is:

egy hétre jöttek, hét eggyel mennek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás