promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
50 éves a nem repülő holland, akinek a vb-gólját ma is megkönnyezem
Borítókép:  AFP/Rabih Moghrabi
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevés futballistára süthetjük rá legitim módon, hogy legenda, Dennis Bergkampra többször is rásüthetjük. A ma ötvenedik születésnapját ünneplő futballista a holland foci történetének egyik legékesebb gyémántja, rúgótechnikájával messze kiemelkedett társai közül. Az Arsenal stadionja előtt szobra áll, s nemsokára a holland szövetség székháza előtt is kap egyet.

Egy amszterdami villanyszerelő fiából lett a holland focitörténet egyik legnagyobb legendája Dennis Bergkamp, aki ma ünnepli ötvenéves születésnapját. A város munkásnegyedében nőtt fel, és tehetsége révén az Ajaxban kezdett futballozni.

Akkor jött el klubtól, amikor az újra a legjobb európai csapatok sorába emelkedett. Van der Sar, Rijkaard, Frank és Ronald de Boer, Blind, Davids, Kanu, Litmanen, Overmars, talán rémlenek nevek a névsorból. A '94-'95-ös BL-szezon győztes csapatának tagjai voltak. Bergkamp tökéletesen látta, hogy itt neki sok lapot nem fognak osztani, 17 évesen továbbállt.

Csekély nagyképűséggel azt is írhatnánk, az Interben eltöltött évek alatt készült fel arra, hogy az Arsenal egyik legnagyobb játékosává emelkedjen. (Az Interrel is összejött azért egy UEFA-kupa győzelem.)

Ha már az emelkedés szóba került, a briliáns középpályás gyűlölte a repülést, iszonyatosan félt tőle, ezért mindig hamarabb útra kellett kelnie, ha nemzetközi kupameccset játszott a csapat, de az Ágyúsok vezetőit ez sem tántoríthatta el a játékostól.

„Non-flying Dutchman”, vagyis a nem repülő holland – aggatták rá a jelzőt a londoni drukkerek.

Az Arsenal az ő hathatós közbenjárásának köszönhetően indult el felfelé a '90-es évek közepét jellemző sikertelenségből. Egy olyan csapat épült a Hihgburyben, az Arsenal azóta romlásra ítélt régi stadionjában, melyet azóta sem látott a világ. A többek között Seaman, Vieira, Pires, Overmars, Adams, Anelka, Petit fémjelezte csapat egy ponttal előzte meg a végelszámoláskor a Manchester Unitedet 1998-ban. Hét év után lett újra bajnok az Arsenal.

Bergkampra ebben az évben egy vb is várt Franciaországban, ahol lőtt egy olyan gólt, melyet azóta is vizenyős szemmel nézünk vissza időnként Havasi kollégával. A holland szpíkerről annyit, hogy örökre beválasztatta magát a dél-amerikai riporterek Hallhatatlanjainak csarnokába.

Az argentinok elleni negyeddöntőben 1-1-es állásnál a 90. percben Ronald de Boer nagyjából 60 méteres átadással indította Bergkampot, aki egy légstoppal levette a labdát úgy, mintha csirizzel lett volna bekenve a stoplisa. A rátámadó Ayalát egy leheletfinom csellel átverte, majd a kapujából kirontó Roa mellett-fölött, jobb külsővel kipókhálózta a bal felsőt. Egy mostani magyar focista a három mozdulatból akár egyért odaadná a fél karját egy ilyen kiélezett helyzetben. A mai napig kiráz a hideg, könnyes lesz a szemem, ahogy nézem a videót. A hollandok végül negyedikek lettek, a horvátoké lett a bronz.

Abban az évben ő lett időlegesen Hollandia történetének legeredményesebb góllövője, ám a gépezet ekkor kezdett csak igazán beindulni: 2002-ben és 2004-ben is bajnok lett az Arsenallal. Utóbbi évben úgy, ahogy 115 éve egyetlen angol csapatnak sem sikerült, veretlenül. Ligakupából hármat, FA-kupából négyet hódított el az Arsenallal. 2006-ban Bajnokok Ligája-döntőt veszített csapatával a Barcelona ellen.

Olyan gólokkal szórakoztatta a publikumot, mint a legjobb befejező csatárok úgy, hogy nem befejező csatár volt. A Newcastle elleni találatát a Premier League 25 évének legszebb góljává választották: 

Egyéni díjait nehéz felsorolni: volt többször az év holland játékosa, a Premier League legjobb előkészítője, álomcsapatának tagja, az Aranylabda-szavazáson egyszer második, a FIFA év játékosa díjátadóján kétszer harmadik lett. A játékosok és a szakírók is megválasztották egyszer a Premier League legjobb játékosának.

Érdemei elismeréseképp az Arsenal szobrot állíttatott neki stadionja elé. Nemsokára a holland szövetség székháza előtt is magasodik majd emlékműve.

(Fotó: AFP/Glyn Kirk)

Szakajtónyi góljai közül kiemelkednek azok, melyeket szédületes rúgótechnikájának köszönhetett. A kapus sokszor nagy lövésre készült, míg ő akár 20 méterre a kaputól is csak alábökött a labdának, mely behullott a hálóba a tehetetlen hálőr mögött.

A zseni ma ünnepli 50. születésnapját, sok boldogságot neki! Igazságtalan módon 2017 decemberében akkor ebrudalták ki az Ajaxnál betöltött edzői állásából, amikor Erik Ten Hag megérkezett, s elkezdte lerakni az idei BL-ben mindenkit elvarázsoló, a döntőbe jutástól az utolsó pillanatban eleső csapat alapjait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás