promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Majdnem a lábába került a fertőzés az Eb-győztes magyar tornásznak
Borítókép:  Középen az Eb-győztes Dévai Boglárka 2018-ban, Glasgowban (Fotó: AFP/Andy Buchanan)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tavalyi év ünnepelt magyar tornásza, Dévai Boglárka szörnyű időszakon ment keresztül az Európa-bajnoki címe megnyerése óta. Számos operáción esett át, egy fertőzés majdnem derékba törte a karrierjét.

Tavaly augusztusban a fél ország Dévai Boglárkát ünnepelte: az akkor 18 éves tornász a magyar tornasport első aranyát szerezte a glasgowi Európa-bajnokságon. Ugrásban győzött. Az MTI ősszel már arról számolt be, hogy sérülés miatt nem tud elindulni a szeptemberi szombathelyi világkupa versenyen, majd nem sokra rá a dohai világbajnokságnak is búcsút kellett intenie.

Nem sokan tudják, hogy milyen fizikai és lelki küzdelmeken kellett keresztülmennie a fiatal sportolónak az elmúlt néhány hónapban. Még lába is veszélybe került egy fertőzés miatt, melyből most kezd felépülni. A szörnyű hányattatásokról a vaol.hu-nak mesélt.

A sportoló még tavaly szeptemberben edzésen beütötte a lábát a felemás korlátba. A röntgen meszesedést és egy csontdarabka leválását mutatta ki. A gyulladáscsökkentő és a szteroid nem használt, ki kellett venni a letört csontot. Elkezdhette az edzéseket, de a varratszedés után rendre szétnyílt a seb, az összehúzó tapaszok sem segítettek. A seb elfertőzödött, a végén már a fájdalomcsillapítók sem segítettek, elszálltak a vb-esélyek.

Kórházba került, ahol kétszer is megoperálták a lábujját. Utóbb kiderült, hogy ha a véráramba bekerül a baktérium, mely a fertőzést okozta, akár az amputáció esélye is felmerült volna. Decemberre elkezdett helyrejönni a lába, de edzésnél azt érezte, hogy instabil a nagy lábujja. Kiderült, hogy a gyulladás tönkretette a szalagokat. Dévai egy budapesti ortopéd specialistához ment, aki elmondta a vizsgálat után, hogy a fertőzés miatt az ízületek is súlyosan sérültek, az elmerevítés lehet esetleg megoldás (a radikális eljárás során az adott testrészt úgy állítják be, hogy többé ne mozogjon, de ez gyakorlatilag bármilyen sporttevékenység végét jelenti).

A lézeres kezelés és a gyógytorna nem segített, így újra meg kellett operálni a tornászt.

„Mutatta a fényképet a főorvos úr: volt, ahonnan hiányzott a csont, megette a baci, már a porc is lyukacsos volt, mert azt is. A lábujjamból kivették az ízületet, és a két csontból lefarigcsálták a beteg részt. Összenyomták és még egy négycentis csavart is beletettek. Csak egyben tudom mozgatni, középen hajlítani már nem lehet”

– ecsetelte a kínsznvedés végét Dévai Boglárka, akinek a vártnál lassabban kezdett el csontosodni a lábujja, de legalább elindult a folyamat. Most arra vár, hogy az orvosok megadják az engedélyt az edzésre.

„(...) Várom, hogy tornászhassak. Húszéves leszek az idén; én nem azzal akarok hírnevet, hogy hétvégenként bulikban pörgetem magam, hanem igenis az egész országnak szeretnék örömet szerezni. Biztosan nem lesz könnyű visszaállni a napi két edzésbe, lesz hajtás – csak már legyen!”

Szurkolunk neki!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás