promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Liverpool-Barcelona: 4-0, BL-döntős a Pool
Borítókép:  AFP/Paul Ellis
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Liverpool a lehetetlent próbálta véghezvinni kedd este, 0-3-ról akart megfordítani egy olyan párharcot, ahol az ellenfélnél ott volt Lionel Messi. A Barcelona mindenre készült, csak arra nem, hogy Jürgen Klopp két cserejátékosnak köszönhetően fog csodát tenni Szalah, Keita és Firmino nélkül. A csoda végül valósággá vált. 

Nem sok csapat tudná úgy megszorongatni a Barcelonát, ahogy a Liverpool tette kedd este – 0-3-as hátrányban, BL-elődöntőben. Ter Stegen kapujának gólvonaláig tolta fel a „gegenpressinget” a hazai csapat, melynek köszönhetően még a jórészt hibátlanul focizó Jordi Alba is hibázott: egy visszafejelt labdából indított támadást a Pool, már Henderson lövését is bravúrral tolta ki a német kapus, Origi közelről a hálóba pofozta a labdát, 1-0, összesítésben, 1-3.

Origi élete első Bajnokok Ligája-gólját a legfontosabb pillanatban szerezte meg. A Barca a negyeddöntőben és az elődöntőben még nem kapott gólt, most hamar megtört a jég.

A Liverpool eddig 18 európai és angol kupaelődöntőt vívott hazai pályán s mindösszesen egyszer, a Leeds ellen kapott ki még 1971-ben.

Hihetetlenül lüktető volt a meccs, a Liverpool három percenként tüzelt a Barca kapujára, azonban két villámgyors kontrából a volt liverpooli Coutinho és Messi is egyenlíthetett volna, sőt az argentin egy ajtó-ablak ziccert is elszórakozott még.

Amikor Henderson térde egy ártatlan helyzetben beleakadt Lenglet stoplisába, Jürgen Klopp az ég felé emelte a tekintetét, és egy-két sváb szentségelés is elhagyta a száját. Aztán megnyugodhatott, a Gerrard-imitátor visszatérhetett a pályára. Ha már a hétvégén fejsérülést szenvedett Szalah, és az ágyéksérülés miatt maródi Firmino és Keita ezt nem tehette meg, nem is beszélve Lallanáról.

Klopp még a 19 éves walesi Woodburnt is a padra ültette a kialakult helyzetben. A srác előbb volt walesi válogatott, mint kispados a Poolban.

A Liverpool egyetlen gyenge pontja az első félidőben a svájci Shaqiri volt, aki kis túlzással több labdát adott el, mint ahányat jó helyre továbbított. Ne hallgassuk el az alattomos megmozdulásokat se az első 45 percben: Robertson egyszer sunyiban megbúbolta Messit, Suárez visszarúgott Robertsonnak, Busquets lekönyökölte Fabinhót, s ezek csak a látványosabb esetek. Canir Cükeyt török játékvezetőnek enyhén szólva nem volt egyszerű dolga.

Hogy Kloppnak mégse maradjon 200/160 a vérnyomása, Robertson sérültet jelentett a szünetben, Wijnaldum jött a helyére.

Az első liverpooli szögletnél Van Dijk sarkazását a gólvonalról szedte ki Ter Stegen, egy percre rá Alisson védte Suárez közeli lövését. Wijnaldumét viszont nem tudta hárítani a német kapus, sem akkor, amikor a földön, sem amikor a levegőben próbálkozott a holland cserejátékos.

A Barca-játékosok széttárt karral álltak egymásra meredve, amikor a középpályás két perc alatt kiegyenlített összesítésben (3-3). A második gól előtt a beívelés a korábban rendkívül tompa Shaqiritől jött. 

A katalánoknak rögvest fel is rémlett a tavalyi negyeddöntő, ahol a Roma egy barcelonai 1-4 után jutott tovább egy hazai 3-0-lal.

Divock Origi aztán rúgott egy olyan gólt, amit tegnap még Jürgen Klopp sem sejtett: Alexander-Arnold épp elsétált volna a szögletzászlótól, amikor észrevette, hogy a belga csatár üresen ácsorog az ötösnél, miközben a Barca-játékosok zöme még a labdának háttal állva készülődik a sarokrúgásra. Odarúgta hozzá a labdát, Origi pedig a felsőbe tekert. Hangrobbanás, megsemmisülés. 4-0, a Liverpool megfordította a párharcot. 

A Barca rossz felfogásban játszott a második félidőben, Messi mélyen visszajött labdaért, így messze a Pool kapujától indította a támadást. Ketten-hárman vették körbe, és többször is sikerrel szerelték. Suárez a második játékrészben megjátszhatatlan volt, Coutinhót pedig szintén nem véletlenül cserélte le Valverde 15 perc játék után. 

A Barca az utolsó percekre a kapuja elé szögezte a csatakosan bekkelő Poolt, de az angolok kihúzták a végét. A 2005-ös BL-döntőt idézte meg a Liverpool, ahol a Milan ellen 0-3-ról egyenlített és büntetőkkel nyert. No meg a 2016-os Európa-liga negyeddöntőt, ahol a Dortmund elleni visszavágón (1-1 volt az 1. meccs) 1-3-ról fordított és jutott az elődöntőbe, majd döntőbe a Pool.  

Talán nem túlzás kijelenteni, Jürgen Klopp ezúttal felülmúlta taktikailag, s felkészültségben Ernesto Valverdét. A Barca a tavalyi negyeddöntőben 4-1-es első meccs után esett ki a már említett római visszavágón, míg most 3-0-s hazai előny után búcsúzik. Elgondolkodtató.   

A Pool kilencedik nemzetközi kupadöntőjére készülhet, ennél többet csak a Real Madrid, a Milan és a Bayern München játszott eddig. 

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Liverpool-Barcelona 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Origi (7., 79.), Wijnaldum (54., 56.)
Összesítésben 4-3-as a Liverpool jutott a Bajnokok Ligája-döntőjébe. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás