promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Everest kilenc éve őrzi Várkonyi László szellemét
Borítókép:  Youtube
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Várkonyi László Klein Dáviddal ereszkedett az Everest Északi Nyerge alatt 2010 áprilisában, amikor bekövetkezett a tragédia. Egy leszakadó jégfal elsodorta az 54 éves férfit. Egy végtelenül precíz, vállalkozószellemű és sziklakemény hegymászót veszítettek el szerettei, aki élt-halt a hegyekért, s főképp az Everestért.

Ma kilenc éve, hogy életét vesztette az Everesten Várkonyi László, akit a magyar és a nemzetközi mászóközösség csak Konyiként ismert. Klein Dáviddal expedíciózott a Csomolungma tibeti részén, aki a jelenlegi legsikeresebb magashegyi mászó a nyolcezreseket tekintve.

Várkonyi László és Klein Dávid (Facebook/Klein Dávid)


Klein korabeli visszaemlékezése szerint 7000 méterről, az Északi Nyeregből ereszkedtek 6400 méterre, amikor leszakadt felettük egy jégfal. Kleint a fix kötélzet megtartotta, Várkonyi azonban lezuhant egy gleccserszakadékba. Egy ideig eltűntként tartották nyilván, de a rutinosabb mászók rögtön tudták, hogy ezt a balesetet nem lehet túlélni. Várkonyi szelleme örökre ott maradt a hegyen, az 54 éves alpinista holttestét később megtalálták 6800 méteren.

A 2010-es tragédia első évfordulóján az utazom.com-ra Molnár Anikó írt szívbemarkoló visszaemlékezést Várkonyiról. A hegymászó nyolcszor járt az Everesten, s mindmáig ő az egyetlen magyar, aki oxigénpalack használata nélkül 8750 méterig jutott. Minden kétséget kizáróan szerelmes volt a világ legmagasabb hegyébe. A magyar mászó közösség ugyancsak oszlopos tagja, Szendrő Szabolcs szerint épp ezért történt minden úgy, ahogy annak történnie kellett, Várkonyi ott lelt végső nyugalmat, ahová mindig is vágyott. 

(Fotó: Molnár Anikó - Salamandra Outdoor)


2009-ben két napon át tartózkodott 8000 méter felett az Everesten, várta az időjárási ablakot a csúcstámadáshoz. Az úgynevezett halálzónában ez a többség szerint nem bátorság, inkább botorság, olyan ütemben emészti fel a test tartalékait a magaslati klíma. Várkonyi mégis így döntött.

A hozzá közel állók szerint döbbenetes álló- és tűrőképessége volt, melyen még a nepáli serpák is ámultak. Egy ízben Kathmanduból, az Everestre indulók bázisából sétált fel a hegy alaptáborába. Három nap alatt tette meg a 120 kilométeres távot – egy 50 kilós hátizsákkal. Az Everestre és a Cso Ojura többször is egyedül ment túrázni, amit nem sokan csinálnak.

Tizenéves kora óta mászott, s olyan világhírű alpinistákkal alakított ki jó kapcsolatot, mint Reinhold Messner, aki a világon elsőként mászta meg az Everestet palack nélkül.

Végletekig precízen, felkészülten mászott a visszaemlékezések szerint, emiatt a hátizsákja is szinte mindig kétszer akkora volt, mint a többieké. Szeretett bütykölni, ha az Everest alaptáborában forrasztani vagy szerelni kellett, őt keresték.

„Ha az ember élvezi, hogy egy szál drótkötélen lóg, mintha egy gitárhúrt pengetne, s az megfeszíti a testét, kilazítja az izmait, akkor kontaktust tud találni a heggyel. Ha ezt valaki megérzi, az szuper, olyan, mint amikor az ember örömből úszik”

– fejtette ki egy ízben Várkonyi László. 

Az alpinista augusztusban ünnepelné 62. születésnapját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás