promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Először vitorláztak át vakon a Csendes-óceánon
Borítókép:  A vak japán vitorlás és társa, túl a Csendes-óceánon (YouTube)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vitorlással átjutni az Atlanti-óceánon komoly kaland, még ha Fa Nándornak olyan is, mint átmenni a túloldalra a zebrán. Vitorlással átkelni a Föld felszínének harmadát adó Csendes-óceánon, még sokkal nagyobb tett, még ha a Földkerülő-versenyeken ezt tucatnyi magányos hajós meg is teszi. Vakon átvitorlázni azonban a Csendes-óceánon olyasmi, amire még nem volt példa, egészen mostanáig. 

Az 52 éves japán Ivamoto Micuhiro lett az első, aki a sportot és a parasportot ilyen szinten egyesítette, így két hónapos, 14 ezer kilométeres utazás után megérkezett San Diegóból Fukusimába. A Japan Times beszámolója szerint nem ez volt az első kísérlete, az előző azonban balul sikerült:

a hajója bálnával ütközött és süllyedni kezdett.

Akkor a másik irányba haladt, vagyis Japánból indult, de mindössze ötnapos lett az utazás, és egy rémálom lett. Navigátor honfitársával együtt az Önvédelmi Erők tagjai mentették meg őket a hullámsírból. 

„Nem adtam föl, így valóra váltak az álmaim. A világ legboldogabb embere vagyok – mondta. – Üzenni akartunk ezzel, hogy minden lehetséges.” Hősünk a korábbi kudarcélmény után

triatlonversenyeken indult, hogy a nyílt vízen edzésbe hozzá magát,

és a 2013-as tramuát jól feldolgozza. A hajóján most is egy navigátor segítette a tájékozódásban, ettől persze az emberfeletti teljesítmény az övé. Különösen úgy, hogy a navigátor a vakvitorlázás során csupán információkat ad a hajósnak a környezetről.   

Doug Smith és a 16 éves kora óta vak Ivamoto február 24-én indultak el Kaliforniából, hogy

Húsvétra megérkezzenek Japánba a tizenkét méter hosszú Dream Weaver (Álomszövő) fedélzetén.

Utazásuknak nemcsak a korábban említett üzenet hitelesítése volt a célja, hanem a pénzgyűjtés is a vakság elleni betegségek gyógyításáért létrejött alapítvány számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás