promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
45 éve járt a legmagasabban a magyar futball csillaga klubszinten
Borítókép:  Fazekas László egyenlít Sepp Maier és a Bayern München ellen a Népstadionban (forrás: MTI)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Soha magyar futballklub ennél feljebb nem jutott, és attól tartunk, a mi életünkben már nem is fog, pedig egész jól tartjuk magunkat. 45 éve, 1974. április 24-én játszott ugyanis utoljára (szívesebben írnánk, hogy legutóbb) magyar együttes – konkrétabban az Újpest – a legrangosabb európai sorozat, a BEK (vagyis a BL elődje) elődöntőjében.

Azzal, hogy az Újpest – akkori nevén Újpesti Dózsa – ilyen magaslatokba jutott, beállította egy másik magyar csapat, a Vasas 1958-as és a Győr 1965-ös rekordját, hiszen a lilák előtt

az angyalföldi piros-kékek és a rába-parti zöld-fehérek is négy közé kerültek a Bajnokcsapatok Európa-kupájában.

Ami az 1973-74-es sorozatot illeti, a fénykorát élő, magyar bajnoki címeket sorra gyűjtő Újpest az ír Waterford Uniteddel kezdett, de ez csak bemelegítés volt a szezonhoz. Ott 3-2, itt 3-0 a magyarok javára, úgyhogy jöhetett egy sokkal nagyobb hal, a Benfica. Lisszabon kétszeres BEK-győztes, Eusébio fémjelezte büszkeségével idegenben 1-1-et játszott a magyar bajnokcsapat, majd a Megyeri úton, 30 ezer ember előtt, Bene Ferenc és Kolár Endre góljával 2-0-ra megverte.

Aki szeretne látni egy olyan találatot, amilyet ma Lionel Messitől is megcsodál a világ,

ne hagyja ki az összefoglalót Bene cseleivel, amelyek elősegítették a vezetést. Nem véletlenül halljuk Szepesi Györgytől, hogy a csatárlegenda az 1966-os vb-n a braziloknak szerzett találatát idézte.

És ez még semmi, mert két perccel később Kolár lőtt egy még hatalmasabb gólt.  

A negyeddöntőben a felvidéki Nagyszombat, szlovák nevén Trnava már sokkal nehezebben csúszott le. 1-1 ott (Kabát Dusán és Tóth András góljával), 1-1 itt, ebből 11-esek lettek, azon belül pedig 4-3-as magyar győzelem. A visszavágón (is) bajban volt a Várhidi Pál vezette Újpest, de csak öt percig. Adamec 35. percbeli góljára a 40-ikben Fekete László felelt, míg a tizenegyeseknél Tóth András, Horváth József, Bene Ferenc és Zámbó Sándor is betalált, ellenben Kéketi Dusán kihagyta az utolsót.  

1974. április 10-én 400 ezer ember szerette volna a helyszínen látni az Újpest és a Bayern München

elődöntőjének első meccsét Budapesten. A Megyeri útra 30 ezernél többen illegálisan sem nagyon fértek volna be, így a Népstadion lett a helyszín 80 ezer, szerencsésen bejutó drukkerrel és 320 ezer kint maradóval.

Az Újpest mellett a Bayern és a német futball csillaga is ekkor járt a legmagasabban. Németország 1972-ben Európa-bajnok, 1974-ben világbajnok lett, legnagyobb csillagai pedig –

Beckenbauer, Breitner, Uli Hoeness és Gerd Müller

– a Bayern színeiben tündököltek, 1974-től zsinórban háromszor nyerték meg a BEK-et.

Az 1974-es elődöntő pesti meccsén Conny Torstensson a 64. percben kapitális kapushiba után szerzett vezetést a németeknek, Fazekas László nyolc perccel a lefújás előtt egy (nemcsak nekünk) sokkal szebb akciógóllal egalizált.

[[video3]]

Az április 24-i visszavágón Münchenben a Bayern megmutatta, hogy a világ legerősebb gárdája (3-0), majd néhány héttel később a BEK- (BL-) döntők elveszítésére szakosodott Atlético ellen a trófeát is elhódította.

Zámbó Sándor az akkori Újpest szélsője és egyik legeredetibb futballistája ekkortájt fogadta meg, hogy

nem vágatja le addig a szakállát,

amíg a lilák nem jutnak be a BEK-döntőbe. Most 74 éves, Isten éltesse legalább addig, amíg ez sikerül!  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás