Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Van egy statisztika, ahol Ronaldo fasorban sincs Messihez képest

Van egy statisztika, ahol Ronaldo fasorban sincs Messihez képest

Sport & Szabadidő

Van egy statisztika, ahol Ronaldo fasorban sincs Messihez képest

Sport & Szabadidő

HZS 19:03

Az aktuális idényben Messi 13,1-el több gólt lőtt, mint „kellett” volna, míg Ronaldo 1,6-el kevesebbet.

A mérkőzések, játékosok statisztikáival, megmozdulásaival foglalkozó platform, a Wyscout egy igen érdekes statisztikai adattal állt elő a minap. Ezen azt mutatták be, hogy mekkora a különbség a lőtt gólok és az összesen elvárt találatok (xG) között.

Még mielőtt megmutatnánk a számsort érdemes elmagyarázni, hogy mi is az xG (expected goals), azaz a várható gólok mutatója. 

Ez egy olyan mérkőzés statisztikai mutató, amely a kapu előtti helyzeteknél nem a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe, ennek szemléltetésére törekszik. Az xG-nél nem minden lövés egyenértékű: a nagyobb lehetőségek magasabb értéket kapnak, a kevésbé kecsegtetőek kisebbet. A modell lényegében azt mutatja meg, hogy egy átlagos csapat hány gólt szerzett volna az adott mennyiségű és minőségű helyzetből. Elég sokrétűen használható és viszonylag letisztult képet ad a mérkőzésekről

– olvasható a Nagykeró futballstatisztikával foglalkozó oldal szótárában.

S, akkor íme az összegzés, amelyben azon top öt bajnokság szereplő játékosok találhatók, akik az aktuális szezonban legalább 15 gólt szereztek.

Ebből jól látszik:

Messi 13,1 góllal többet lőtt, mint „kellett” volna. Ronaldo pedig 1,6 találattal kevesebbet, mint arra az xG-mutató rámutatott.

Érdemes még megemlíteni például azt, hogy Karim Benzema Ronaldo távozása után az előző idényekhez képest sokkal több gólt szerez a Real Madridban. A francia támadó 4,6 gól „pluszban” van.

Borítókép: OSEP LAGO / AFP