promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két év letöltendő jár az illegális sátrazásért az Alpokban
Borítókép:  AFP/Jeff Pachoud
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A helyi igazgatási szervek és a Francia Hegymászó Szövetség módosította az előírásokat a Mount Blanc megmászását illetően. A túra alkalmával csak előre foglalt szálláson és sátorban lehet aludni, aki ezt megszegi, börtönbe mehet vagy két-három családi ház árát kénytelen befizetni.

A Mount Blanc az Alpok legmagasabb hegye, évente közel 25 ezren próbálják megmászni szervezett túrán. A Haute Savoie prefektúra, St. Gervais polgármesteri hivatala és a Francia Hegymászó Szövetség (FFCAM) nemrégiben közös sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy idén milyen szabályok vonatkoznak a megmászására az úgynevezett „francia normál úton”.

A mozgasvilag.hun fellelhető cikk szerint például kötelező szállást foglalni az úton lévő menedékházak valamelyikébe, mégpedig egyenként kell megadni mindenkinek a nevét, csoportos foglalás nincs.

A szállásfoglalást illetően az egyik jelentős változás, hogy a Téte Rousse-nál lévő sátortábor, vagyis az alaptábor férőhelyeit maximalizálták: itt a menedékház által biztosított sátrakban csak 40 fő alhat a jövőben. Az alaptáboron kívül viszont tiltott a sátrazás.

Aki ezt megszegi, akár két év börtönnel vagy 300 ezer eurónyi, vagyis mintegy 96 millió forintos bírsággal is sújtható.

Nyugodt szívvel nevezhetjük elrettentő célzatúnak ezt a szabályt, gazdasági csalásért sem mindig rónak ki ilyen szigorú büntetést.

Az ellenőrzéseket a magashegyi csendőrség (PGHM) és egy másik közigazgatási szerv (DDCS) végzi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás