promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Harminc éves az angol futball legnagyobb tragédiája
Borítókép:  Paul ELLIS / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Hillsborough Stadionban 96 ember vesztette életét, s több százan sebesültek meg. Az angol futball egyik legnagyobb, egyben sorsfordító tragédiája ma harminc éves.

1989. április 15. A nap, amikor a FA-kupa elődöntőjében a Liverpool FC – Nottingham Forest találkozott a Sheffield Wednesday pályáján, a Hillsborough Stadionban. S a nap, amely örökre megváltoztatta az angol futballt, egyben az ország sportjának egyik legnagyobb tragédiájaként vonult be a történelemkönyvekbe.

A létesítmény Leppings Lane felőli oldalára, az állóhelyes szektorokba 1600 ember fért volna el bizonságosan. Azért fontos a feltételes mód, mert a biztonsági erők azt a hibát követték el, hogy a stadion előtt álló hatalmas tömeg gyorsabb bejutása érdekében megnyitották azt az utat, amely éppen a fenn említett lelátórészhez vezetett. Az újonnan érkezők pedig a már ott lévőket egyre előrébb és előrébb nyomták. Sokan menekülőre fogták a dolgot. Voltak, akik a rácson keresztül próbáltak átjuni az üres szektorokba, de olyanok is akadtak, akik a pálya irányába menekültek. Az adatok szerint az 1600 főre hitelesített részen, majd kétszer annyian voltak. Gyakorlatilag az emberek egymást taposták halálra.

A történtek eredménye 96 halott és nagyjából 700 sérült. A 15:00-kor kezdődött mérkőzés hat perccel később véget ért. A kép mint egy csata utáni jelenet. Hátra hagyott cipők, sálak és halottak.

S, hogy miért sorsfordító az angol futball számára a Hillsborough-tragédia?

„Könyörtelen és kérlelhetetlen háború indult a huligánok ellen, a romos, omladozó, elavult stadionokat bezárták, eltűntek a kerítések, megszűntek az állóhelyek. Elkezdődött egy teljesen új sportág, egy teljesen új szórakoztatóipari termék felépítése: ebből lett a Premier League” – írta a történtekről szóló cikkében még két éve Kele János a Britannia.444.hu-n. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás