promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eb-selejtező: csak a lelátón voltunk erősebbek a szlovákoknál
Borítókép:  MTI/Illyés Tibor
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szlovákia-Magyarország 2-0: nem sikerült jól kezdeni az Európa-bajnoki selejtezősorozatot Nagyszombatban. A lelátón remek hangulatot termtett a magyar tábor, a pályán azonban az olasz, német, spanyol élvonalban játszó szlovák futballisták voltak a jobbak. 

Edzői pályafutása legfontosabb meccse – ezt mondta a nagyszombati szlovák-magyar Európa-bajnoki selejtezőről Marco Rossi. A magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya a történelmi szomszédi iszonyra gondolhatott, illetve arra, hogy a nemzeti tizenegy számára óriási a tét: ha kijut az Eb-re, hazai pályán játszhat mérkőzéseket a felújított Puskás Ferenc Stadionban. Nem csekély motiváció.

Baráth Botond helyett Lang Ádám, Dzsudzsák Balázs helyett Kovács István, ez a két csere történt a kezdőben a novemberi, finnek elleni Nemzetek Ligája-meccshez képest. A nagyszombati stadionban a 14 ezer nézőből két-háromezer szurkolt a mieinknek, sokan Felvidékről érkeztek. Pár százan kint rekedtek, mert a figyelmeztetés ellenére a hazai szektorba próbáltak jegyet venni magyar papírokkal. 

A harcmodorban sok változást nem lehetett tapasztalni, labdavesztés után nagy rössel támadta a labdát a magyar csapat, és többször is visszavette azt a szlovák térfélen. Amikor a szlovákok elérték a tizenhatosunkat, veszélyesek voltak. Tíz perc elteltével Rusnák kapott remek labdát a jobb oldalon, Hamsíkot csak a csúszos gyep akadályozta meg egy egészséges lövés elengedésében. A hazaiak távolról is próbálkoztak, a Fiorentinában balhátvédet játszó Hancko még a felső lécet is leborotválta lövésével. Mi ezzel szemben két blokkról lepattanó Kovács-löketet tudtunk felmutatni.

Támadásban eleinte nem volt sok esélyünk a szárnyvédőink révén a szlovák védelem mögé kerülni, Korhutnak egy felfutása, és egy gyengécske beadása volt. Lovrencsics aztán aktivizálta magát, kétszer is veszélyesen tálalt középre. Szalai, akinek fel lehetett ívelni a labdákat, csípett, harapott, de sokszor mélyen visszajött a labdákért, és többnyire háttal az ellenfél kapujának.

Szalai Ádám fejel (MTI/Illyés Tibor)


A szlovák védelemből így nem tűnt fel a nemzeti csapatból visszavonult egykori liverpooli kedvenc, Skrtel hiánya, s az sem, hogy a csehek elleni 0-1-es vereséget szenvedő csapatban öt helyen is változtatott a cseh Pavel Hapal.

A 43. percben váratlanul szerzett Szlovákia: Rusnák kapott újfent jó labdát a tizenhatos jobb szélén, felnézett, erőből középre lőtt labdájába csak bele kellett tennie a lábát Ondrej Dudának, 1-0. Az ünneplő hazai játékosok a magyar tábor előtt ölelgették egymást, kaptak is pár, sörrel töltött műanyag poharat a nyakukba. Egy percre rá már a másik oldalon kavargattak a szlovákok, Hamsík fejezte be lövéssel a támadást, Gulácsi borult rá a labdára. Szlovákia 29. a világranglistán, pillanatokra ízelítőt adott belőle, miért.

A játékosok közti posztonkénti különbséget sem véletlenül feszegették szakírók, futballról író bloggerek a meccs előtt: a gólt megelőzően az Eszékben futballozó Kleinheisler próbált blokkolni a Herthában játszó Duda elől.

Rajta kívül Pekarik a Bundesligában, Mak az orosz kirakatcsapat Zenitnél, Kucka a Serie A-s Parmánál, Lobotka a spanyol első osztályban, a Celta Vigóban játszik, és ők valóban hétről hétre játszanak is.

Az „ezer éven át” a Napoliban fickándozó, a klub legeredményesebb játékosaként távozó Hamsíkról ne is beszéljünk. A két csapat keretének értéke között háromszoros a különbség.

Nagy Ádám küzdött, eredménytelenül (Fotó: MTI/Illyés Tibor)


Egy értékes magyar az 54. percben állt be: alig valamivel azután, hogy Lovrencsics révén megvolt az első kapuralövésünk. A Transfermarkt szerint közel 2 millió eurót érő, a hétvégén a Red Bull Salzburgban első gólját megszerző Szoboszlai Dominik 18 évesen játszhatta első felnőtt válogatott meccsét. Kalmár helyett Dzsudzsák Balázs érkezett.

Orban lefejelt labdáját Szalai tűzte kapura tizenhétről kapásból, Dubravkának először kellett nyújtóznia. Úgy tűnt, a lelátón erősebbek vagyunk a szlovákoknál, mint pályán, ment a pirózás, és nagy hangerővel biztatta a csapatot a vendégtábor. Volt is alapja a biztatásnak, egyre-másra jöttek a beadások a szlovák kapu elé. Egy ízben a védők elszámolták magukat, s Orbán teljesen egyedül fejelhetett - a kapus ölébe. 

Hiába alakítottunk ki helyzeteket, gólt Pekarik lőtt, szerencsére lesről. Rusnák találatát viszont már az Úristen se vehette el: a Salt Lake City támadó középpályása kilépett egy jó passzal, befelé tolt egyet a labdán, majd visszalőtte a rövid alsó sarokba Korhut lábai között. 

Ezzel el is dőlt a mérkőzés, a magyar válogatottnak nem volt valós esélye a győzelemre, a pontszerzésre is legfeljebb halvány. Ötödik egymás elleni meccsünkön sem tudtuk megverni a szlovákokat. 

Elmondta a felállást, és azt, hogy játsszak, amit tudok, ezzel küldött pályára Marco Rossi. Az első félidőben jobbak voltunk, a másodikban kicsit leengedtünk az első gól után. Nem ilyen bemutatkozásról álmodtam, de jön a következő meccs, ahol javítani kell. Csalódott is vagyok, és dühös is

- nyilatkozta a lefújás után az M4-nek Szoboszlai Dominik.

Marco Rossinak nem lógott az orra az M4Sport kamerája előtt, de azért nem is csattant ki az örömtől.  

Nem játszottunk rossz meccset. Sok szempontból nem voltunk rosszabbak, 1-0-nál helyzeteink voltak. Mindkét félidőben elkövettünk 1-1 nagy hibát. Ők hatákonyabban használták ki a helyzeteiket, mi pedig nehezen tudtuk túltenni magunkat az elkövetett hibákon. A középpályán jó játékosaik voltak. Nagyobb önbizalommal, erősebb egyéniségként kellene játszanunk, mert szerintem taktikailag nem maradtunk alul. Az 5-3-2-1-ről jól alakultunk át 4-3-3-ra. Emelt fővel jöhettünk le a pályáról. Hogy mit gondolok Szoboszlai Dominikról?  jó játékos, hosszú ideig tagja lesz a válogatottnak, jól szállt be a meccsbe.

Szalai Ádámot teljesen kiábrándította a mérkőzés, s nem is palástolta az újságírók előtt a csalódottságát: 

Kiábrándító, hogy milyen gólokat kaptunk. Ilyen szinten egy fél perces kihagyás sem fér bele. Az első gólnál kilencen álltunk a tizenhatoson belül, mégis gólt kaptunk. Az a helyzet, hogy ezen a meccsen pontosan megmutatkozott, hogy az ellenfélnél milyen klubcsapatoknál játszanak a játékosok, s miért játszhatnak ott. A taktikát mi is átbeszéltük a mérkőzés előtt, csak amíg mi ezt nem tudtuk végrehajtani, ők képesek voltak rá. Támadásban ugyanúgy nem tudtuk végrehajtani az előzetesen megbeszélteket, mint védekezésben.

A csoport másik mérkőzésén: Horvátország-Azerbajdzsán 2-1. 

Európa-bajnoki selejtező, E csoport
Szlovákia-Magyarország 2-0 (1-0)
Nagyszombat, 14 ezer néző
Gólszerzők: Duda (42.), Rusnák (85.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás