promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt van minden idők 50 legjobb edzője, egy magyar van a listán
Borítókép:  These Football Times
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A France Football által készített rangsoron persze lehet vitatkozni. Sőt, talán kell is.

Nincs olyan lista, amelyen ne lehetne vitatkozni. Legyen akár szó az Aranylabda-szavazásról vagy valamely vidéki településen, évenként megrendezett Micimackó-kupa legjobb játékosának kilétéről. A vita mögött meghúzódó ok egyszerű: a futball nagyban szubjektív sportág. 

Most, itt van egy újabb konfliktust kiváltó felsorolás. A France Football ugyanis elkészítette minden idők 50 legjobb edzőjének a listáját. Az első helyen az a holland szakember áll, aki a totális futball fő szellemi atyja. (Most abba ne menjünk bele részletesen, hogy a felsorolásban szintén szereplő Vic Buckhingamnek is része volt a totaalvoetbal kialakulásában.) Rinus Michels korszakokon átívelő futballfelfogása nemcsak eredményes és látványos volt, de olyan egyénekre hatott, mint Johann Cruyff – aki egyébként a negyedik helyen végzett.

Íme az első három:
1. Rinus Michels
2. Alex Ferguson
3. Arrigo Sacchi


Mielőtt átböngészné a teljes listát, jeleznénk, hogy egyetlen magyar edző szerepel a Top 50-es listán, méghozzá Guttman Béla. A zsidó szakember a Benfica csapatával két egymást követő évben nyert BEK-et – 1961-ben a Barcelonát, 1962-ben a Real Madridot legyőzve. Bejárta a fél világot, akaratos, makacs, ellenben szakmailag a világ előtt egy lépéssél járó edzőként ismerte őt a szakma.

[[pic]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás