promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az 5+1 legszebb gól onnan, ahonnan az Ajax játékosa oktatta a Realt
Borítókép:  Forrás: Susana Vera/Reuters
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A dán Lasse Schöne káprázatos találattal döntötte el végleg kedd este a Real Madrid–Ajax BL-nyolcaddöntő visszavágóját. A nagyon nehéz szögből tökéletesen elvégzett baloldali szabadrúgás egyedi szépségűre sikeredett, néhány évente azért előfordul, hogy valaki egy nagy meccsen innen veszi be a kapu hosszú sarkát. 

Listánk hatodik helyére Andy Brehme került, aki az 1990-es Németország–Hollandia vb-nyolcaddöntőn szerzett kulcsfontosságú találatot, amely gyakorlatilag az akkori Eb-címvédő Hollandia kiesését jelentette. Igaz, kicsit beljebbről és közelebbről vette a célba a kaput, és nem is a felsőbe ment (de akcióból), ezért szorult csak a hatodik helyre. 

Az ötödik helyezett a belga Franky Vercauteren, aki ugyanonnan talált be, mint Brehme, de annyival különlegesebb ez a gól, hogy ballal, vagyis a külső lábával szerezte, ráadásul a hosszú felsőbe ment a labda. Az 1984-es Eb egyik legnagyobb meccsén Belgium ezzel 2-0-ra növelte előnyét Dánia ellen (0:15-től látható a pompás találat), ám a dánok fordítottak, így ők jutottak az elődöntőbe.  

A horvát Robert Prosinecki már majdnem felfért a dobogóra: szintén balról ballal volt halálpontos, de jóval inkább kisodródott a lövéskor, ráadásul a labda nem is a kapu felé kanyarodott. Horvátország az 1998-os vb-n végül a bronzéremig menetelt, Jamaika korán kiesett. 

És akkor következzen három gigantikus szabadrúgásgól. Először is a román Ilie Dumitrescutól, aki az 1994-es vb nyolcaddöntőjében szomorította el Argentínát, de nagyon. (Két találata kellett ahhoz, hogy a románok 3-2-re győzzenek). Most, 25 évvel később Schöne ezt a szabadrúgást kopírozta le a Real ellen. 

És akkor jöjjjön a két legszebb, amelyeket természetesen magyar futballisták lőttek. Először is Détári Lajos 1987-es mozdulatát érdemes újra átélnünk az 5-3-ra végződő magyar–lengyel Eb-selejtezőről, a Népstadionból. Még a hangja is felejthetetlen, zene füleinknek. A lengyel kapus helyezkedését azóta sem tanítják a kapusedzők. 

Végül pedig a +1-es győztes, Dzsudzsák Balázs, aki az előző találatok tükörképét szerezte. Dzsudzsák tíz éve a fénykorát élte a PSV-ben. 2009-ben egymaga többször is szétlőtte az Ajax hálóját, a most mutatott 4-3-es meccsen hihetetlen gólpárbajt vívott Luis Suárezzel. Aki csak a nehéz szögből elvégzett hibátlan szabadrúgásra vágyik, 2:02-től nézze a videót, de ennek a pár percnek minden pillanata kincs.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás