promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóra vált az álom: Törőcsik András újra pályára lépett
Borítókép:  Fotó: Varga Imre
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Néhány évvel ezelőtt az is nagy szó volt, ha kommunikálni lehetett valahogy az agyműtétből lábadozó Törőcsik Andrással. Az egykori futballcsillag ma aktívan mozog, sőt a Pénzügyőr pályán edz Pintér István gyógymasszőrrel, miközben a budakeszi szanatóriumban lakik.

[[adv]]

Törőcsik András jobb lába lövésre emelkedik a télből ébredező gyepszőnyegen. Mellette edzője adja az utasításokat, passz után labdavezetés következik. Nem, ez nem az Újpesti Dózsa tréningje a Bayern München elleni BEK-elődöntő előtt 1974 áprilisából. Az edzőt nem Várhidi Pálnak hívják, ahogy az ellenfelek között sincs ott Franz Beckenbauer vagy Gerd Müller. Ez a Pénzügyőr SE pasaréti pályája, ahol a gondnok és a pályamunkások valódi csoda szemtanúi: a két agyműtéten átesett Törőcsik újra futballozik, fut, passzol, nyújt.

Fotó: Varga Imre


Az olimpiai ezüstérmes, az Újpesttel kilencszeres bajnok Dunai Ede fiával, ifjabb Dunai Edével beszélgettünk az évtizedekkel ezelőtt a világ egyik legjobb futballistájának tartott Törőcsikről, aki súlyos alkoholbetegséggel küzdött, elesett, s többször is meg kellett operálni. Dunainak két könyve is jelent meg az újpesti futballéletről (11 újpesti legenda, Lila karácsony), most épp Törőcsikről ír egy újabbat. Ő posztolta Facebookon a képeket a Pénzügyőr-pályán edző egykori újpesti csillagról, akivel ha nem is napi szinten, de aktívan tartja a kapcsolatot.

A két évvel ezelőtti önmagához képest sokkal jobban van, egy egészséges emberhez képest nem. Teljesen le volt robbanva, úgy tűnt, hetei vannak hátra. Sikerült megállítani a szellemi leépülését, megismeri az embereket, a kérdésekre válaszol, néha megered a nyelve. Életmentő agyműtéten esett át, rettentő nehéz út vezet innen a gyógyulásig. Az edzéseknek köszönhetően viszont hatalmasat fejlődött az állapota, a kommunikációja is javult. Nagyon szereti a tréningeket

– meséli Dunai. Bár a Kese becenévre hallgató egykori csatár nem sok tanácsot fogadott meg élete során, Pintér István bármilyen gyakorlatot kér tőle, azt végrehajtja. A gyógymasszőrrel, aki a tavaly súlyos állapotban kórházba szállított Mészöly Kálmánnak is segített a felépülésben, kocognak, gimnasztikáznak, passzolgatnak.

Fotó: Varga Imre


Törőcsik András nem csak Pasarétig mozdul ki, a közelmúltban többször is járt dedikáláson Dunai Edével, volt, hogy vidéki helyszínen, máskor az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. A fiatal koráról készülő könyv megírása előtt az ő véleményét is kikérte a testvére, s egyértelmű örömmel fogadta az ötletet.

Volt olyan dedikálás, ahol látszott, nincs kedve az egészhez, máskor végigülte az egy órát, aláírt mindenkinek, s ha egy régi focista odajött hozzá, kedvesen üdvözölték egymást, szót váltottak. Tőlem a második találkozásunk alkalmával már azt kérdezte: mi újság, billiárdozol még?

– így Dunai. Az Újpest mérkőzéseire Törőcsik nem jár rendszeresen, a tavalyi, Nyeftcsi Baku elleni Európa-liga mérkőzésen ott volt Dunai Edével, akinek harmadik könyve, Az út a csúcsra várhatóan márciusban kerül a boltokba. Témája Törőcsik András ifjú kora, pályafutása kezdeti évei.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás