promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Martina Navratilova nem akar transznemű nőket látni a női mezőnyben
Borítókép:  janeclarejones.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nőiségét bíróság előtt bizonyítani kényszerülő Caster Semenya esete után Martina Navratilova véleménycikke kelt feszültséget transzgender körökben. A 18-szoros Grand Slam-győztes korábbi teniszező nem akar látni férfiból nővé váló sportolókat a női mezőnyben, szerinte ugyanis ez fizikai előnyöket biztosít. A transznemű érdekvédők nekiestek a volt sportolónak.

Napra pontosan egy héttel ezelőtt írtunk Caster Semenya ügyéről, akinek a Sportdöntőbíróság (CAS) előtt kell bebizonyítania jogászok segítségével, hogy teljes valójában nő. Nemi jegyei, s elmondása szerint érzései, lelkülete alapján is az, kinézete azonban meghökkentően férfias, s mivel ennek biológiai okai vannak – túlzottan magas a tesztoszteronszintje –, elképzelhető, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség „száműzi” a férfiak mezőnyébe.

Martina Navratilova évtizedekkel ezelőtt vallott homoszexualitásáról, nyíltan vállalva ennek minden következményét. A tenisztörténelem egyik legjobb női játékosa nem gondolta, hogy egy fórumos hozzászólásából a mainstream média ingerküszöbét átlépő vita alakul ki, pedig ez történt. Egy olyan online oldalra írt kommentet, mely a transzgender témával foglalkozik, s a véleménye óriási felháborodást váltott ki, ezért billetyűzetet ragadott, és írt egy véleménycikket a múlt vasárnap megjelent Sunday Times-ba.

Az írás lényege, hogy „a csalást jutalmazza” az a rendszer, mely a nevét megváltoztató, hormonkúrát alkalmazó férfiakat engedi indulni a női mezőnyben. A csehszlovákból amerikaivá vált teniszező szerint ugyanis ez szimplán azt jelenti, hogy a külsejét nővé változtató, de továbbra is egy férfi képességeivel bíró embernek az élsport döntnökei előnyt biztosítanak. Egy nő szervezete ugyanis soha nem fog tudni annyi férfi nemi hormont termelni, mint a transznemű emberé, aki ezáltal nagyobb izomzatra, masszívabb vázra tesz szert.

A transzneműek egyik jogvédő szervezete, az Athlete Ally, mely a sportban is a szabad nemi identitásválasztásért küzd, elítélte Navratilova gondolatait.

Navratilova transznemű sportolókkal kapcsolatos hozzászólásai transzfóbok, félreértelmezik a tudományt, a tényeket. A transznemű nők nőnek érzik magukat, pont. Az eredeti nemi identitásukat nem ők választották meg, ahogy azt sem választhatja meg az ember, hogy homoszexuális, vagy hogy kék a szeme. Ők nők, s csak űzni szeretnék a sportágat, amit imádnak, mint bármelyik másik sportoló

– áll az Athlete Ally, CNN által közreadott közleményében. A Trans Actual jogvédő csoport Twitter-bejegyzésében azt írja, ha Navratilovának van igaza, és a transzemű nők fizikai előnyt élveznek, akkor miért nem nyerik kosárszámra az érmeket a versenyeken? „A transznemű nők nincsenek előnyben a sportban. Nézzen mindenki utána, milyen változásokat idéz elő a testükben az ösztrogén kezelés” – szól az érvelésük.

A vita azért is különösen érdekes, mert Navratilova 1981-ben maga is támadások kereszttüzébe került, amikor a nyilvánosság elé állt homoszexuális identitásával. Ezután ő maga is lelkes és hangos homoszexuális jogvédővé vált.

Navratilova elutasítja a véleményét támadó megjegyzéseket, s azt, hogy ő jogtalanul támadná a transzneműeket. Ezt többek között volt edzője, Renée Richards személyével támasztja alá. Richards korábbi profi teniszező, aki arról vált híressé, hogy férfiból nővé vált, s sikerült keresztülvinnie, hogy 1976-ban, a tenisztörténelem során elsőként transznemű nőként indulhatott a női mezőnyben. Karrierje befejeztével Navratilova edzője, és jó barátja lett.

Richards (balról a második) és Navratilova (balról a harmadik) jó barátok lettek (corriere.it)


Navratilova a CNN-nek irányzott tweetjében azt írta, nem az ő személyét kellene ész nélkül támadni a vitában, hanem arról kellene beszéni, amit ő a témában feszeget.

„A transznemű aktivisták körében egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ő álláspontjukat vitató embereket egyszerűen ledorongolják és transzfóbnak bélyegzik.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás