promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bocsázott, netán padlóhokizott már életében? Itt az ideje kipróbálni!
Borítókép:  Magyar Parasport Napja 2018-ban a kiskőrösi Kevi Gimnáziumban (vira.hu)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pénteken második alkalommal ünneplik meg a Magyar Parasport Napját, amelynek keretében idén is érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelés órákat tartanak országszerte, ezeken a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a fogyatékkal élő sportolók sportágait.

2017 óta két fontos eseményt ünneplek február 22-én: a kislányom születésnapját, és a parasportolók napját. Tavaly csatlakozott az ünnepelendők sorához a rövidpályás gyorskorcsolya-váltó az első magyar téli olimpiai arany megszerzésével.

A parasportolók napja esetében az ünneplés talán nem a legmegfelelőbb, sokkal inkább arról van szó, hogy ezen a napon érdemes magunkat emlékeztetni a tényre, miszerint számtalan olyan emberrel élünk együtt, akiknek a sors nem adott ép testet, viszont ők is imádnak sportolni. Még jobban érezhetik magukat, ha mi is kipróbáljuk az általuk űzött sportágakat.  

Íme egy kis kóstoló a bocsából: 

Az MTI által közreadott programelőzetes szerint pénteken a tanulók országszerte az ülőröplabdán, a bocsán (végtaghiányos sportolók golyós sportja), a csörgőlabdán, a kerekesszékes kosárlabdán, a vakfutáson és a padlóhokin keresztül nyerhetnek bepillantást a parasportba, az osztályfőnöki órákon pedig beszélgethetnek a fogyatékkal élők helyzetéről.

Emellett megnézhetik A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet is, amely a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be.

A kerekesszékes kosárlabda:

Az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította február 22-ét a Magyar Parasport Napjává. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) tavaly rendezte meg először a Lélekmozgató elnevezésű, érzékenyítő programot, amelyhez akkor közel ötszáz oktatási intézmény csatlakozott. Idén nemcsak az általános- és középiskolákat, hanem az óvodákat is bevonják a programba.

Kis magyar csörgőlabdázás: 

A Lélekmozgatón kívül az egész napos programsorozat részeként megkoszorúzzák a Magyar Paralimpiai Bajnokok falát – ezen az eseményen ott lesz a Magyar Parasport Napjának két nagykövete, Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, valamint Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes kajakozó is –, bemutató foglalkozást tartanak a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézetében, és az MPB ünnepi közgyűlésére is ezen a napon kerül sor, amelynek keretében szakmai konferenciát rendeznek és díjakat adnak át.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás