promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Futballmeccs-hangulatú síversenyt láthatunk az Eurosporton
Borítókép:  ski-know-how.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A műlesiklás csúcsversenyén egy éve kikelt a szurkolók ellen a norvégok legjobbja. Megdobálták, visszadobta. 

Schladming a sízés legendás, csodálatos helyszíne, legyen szó hobbisízésről vagy profiról. Az osztrák Alpok szívében, Stájerország nyugati végén elhelyezkedő kisvárost már hatalmas hegyek ölelik, télen-nyáron tökéletes célpontja a turizmusnak. A közel 3 000 méteres, hegyek között is monumentális Dachsteinnel szemben fekvő sípálya nyáron a hegyikerékpárosok paradicsoma, télen pedig természetesen a sízőké. 

Alpesi sízőknek kétszer már tartottak itt világbajnokságot. 1982-ben ezen a pályán győzte le az amerikai Steve Mahre óriás-műlesiklásban a szlalomszámok svéd királyát, Ingemar Stenmarkot; a műlesiklásban azért Stenmarké lett az arany. 

A 2013-as vb-n már az amerikai Ted Ligety uralkodott az itteni a lejtőkön, háromszor is a dobogó tetejére állhatott. Mára a könyék legalább annyira ismert a világkupa-versenyeinek köszönhetően, mint a korábbi vb-k jóvoltából, itt tartják ugyanis a műlesiklás csúcsversenyét, amelyre kedd este 45 ezer nézőt várnak. A létszámnál is érdekesebb azonban a hangulat...

Mint a sielok.hu írja, két évtized alatt a legismertebbé és legnézettebbé vált az itteni férfi szlalom verseny. A villanyfényes verseny rengeteg izgalmat és komoly küzdelmet ígér az osztrákok és a riválisok között. 

A portál kitér a lesiklóversenyek topkategóriájának számító, félelmetesnek tartott kitzbüheli viadalra, amelyet az előző hétvégén tartottak. A havazás mindent felborított, a szombatra tervezett főversenyt, a lesiklást péntekre előrehozták, ami a szombati nonstop havazás miatt jó döntésnek bizonyult. Így jutott szombatra a szlalom, amelyet a kedvezőbb időpont miatt 39 ezren néztek meg a helyszínen. 

Szokás szerint a kitzbüheli hétvége utáni kedden következik Schladming, ahol tavaly 41 ezren nézték a helyszínen a helyi kedvenc, Marcel Hirscher sikerét. Tavaly óta a rendezők 400 ezer eurót költöttek a világítás javítására. Természetesen eddig sem volt gond a világítással, a szuperlassított felvételek a legjobb felbontásban is kiválóan látszódtak a tévében, de az idén már összesen 494 fényszóró világítja be a teljes pályát. 

Rég volt ilyen erős az osztrák csapat – írja a honlap az esélyekről. A jelenlegi 12 legjobb szlalomos között öt osztrák található. A külföldiek közül pedig a norvég Henrik Kristoffersen és a francia Clément Noël a legesélyesebb a győzelemre. A 21 éves francia az előző két versenyt megnyerte, hazai havon verte meg Hirschert a hétvégén, ezzel a legfiatalabb francia, aki Ausztriában tudott versenyt nyerni. 

Ami a verseny hangulatát illeti, a francia Victor Muffat-Jeandet szerint Kitzbühelben is nagyon biztatják a hazaiakat, de az ottani közönség elismeri mások teljesítményét is. A schladmingi szurkolás nem egészen ilyen. Nemcsak hangosabb, de a francia szerint jobban hasonlít egy focimeccshez. A norvég Kristoffersent, az osztrák Hirscher legnagyobb riválisát tavaly hógolyóval dobáltak meg a fanatikus nézők – elég ideges is lett tőle, bosszúból visszadobta őket. (Persze nem egészen azokat, akik célozták). 

Egy éve az Index a furcsa esetről részletesen írt, avideót is bemutatva. Ha valaki magára a sízésre nem kiváncsi, 1:20-től érdemes a felvételt néznie. 

Visszatérve a mába, nem mellékes, hogy az első futamot 17:45-től, a másodikat 20:45-től rendezik, az Eurosport élőben közvetít. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás