promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fucsovics Márton: Lakosokat vinnék a lakatlan szigetre
Borítókép:  hirekma.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakmaiságot részben félretéve ezúttal olyan (írásban elküldött) kérdésekre szerettünk volna válaszokat kapni Fucsovics Mártontól, melyeken keresztül az ember új oldaláról is megismerheti őt. Arról az oldalról, mely többnyire árnyékban marad egy olyan kiemelkedő élsportoló esetében, mint amilyen a nyíregyházi teniszező. Mit fogyaszt reggelire, tud-e csevegni Djokoviccsal az öltözőben, milyen típusú híreket olvas, melyik újságírói kérdést utálja a legjobban. A könnyed kérdésekre olykor a felelet is lazábbra sikerült. 

[[adv]]

– Mi volt a valaha volt legerősebb mért ütése edzésen vagy mérkőzésen?
– Valószínű, hogy a legerősebb ütésem a szervám, illetve egy-egy jól eltalált tenyeres, de ilyen csak minden tizedik meccsen van, ráadásul a kutya sem méri. Egyébként 210-215 km/óra körül van a legjobb szervám, ami nagyon jó, de tudok még fejlődni.

– Mivel lehet önt kihozni a sodrából a magánéletben?
Nem vagyok veszekedős típus, ha valami rosszul érint, szívesebben tartom magamban. Tudom, hogy ez nem jó, de ezt dobta a gép.

– Mi a legfőbb célkitűzése a teniszpályán?
– Általában az, hogy vége legyen az edzésnek… Remélem, ennél azért lesz jobb kérdés is. A viccet félretéve, persze hogy Grand Slamet szeretnék nyerni, és ott lenni a legjobb tízben. Ezért edzek akár 45 fokban is több órát. A fejlődéshez elengedhetetlen a befektetés, ezért is fontos, hogy a MOL támogat, mert így biztosított a pénzügyi háttér a szakmai csapat bővítéséhez.

– Milyen reggelit, ebédet, vacsorát fogyaszt a felkészülési időszakban, versenyek idején?
Reggelizni nagyon szeretek! Talán ez a kedvenc étkezésem, na meg a vacsora. Főleg, ha jó a kaja. Délben olaszos tésztákat eszem, rengeteg sajttal, kell az energia. Este szívesen fogyasztok húsokat. Mára a halfélék vezetik a listát, de továbbra is vallom, hogy a nagyi palacsintája felülmúlhatatlan. A MOB-on keresztül dietetikus is segíti a táplálkozásomat optimalizálni.

– Mi volt élete legnagyobb őrjöngése a pályán, mi idézte elő?
Gyerekkoromban volt egy-két látványosabb kifakadásom, de már juniorként sem volt rám jellemző a balhé. Nem érdemes egy rossz bírói döntés, vagy bármi más miatt elveszteni a fonalat.

– Tud igazán ellenszenves top-50-es játékost mondani, aki ellen játszott? Aki arrogáns, bunkó volt, nem köszönt, beszólogatott meccs közben? 
– Nem nagyon tudok ellenszenves játékost mondani. Velem normálisak a játékosok és nem is szolgálok rá, hogy ne legyenek azok. Sok barátom van a tour-on, befogadtak a srácok.

– Mérkőzés előtt tud néha egy élvezeteset csevegni az ellenfelével az öltözőben, vagy ilyenkor már mindenki elmerül a gondolataiban?
– Mérkőzés előtt, sőt már a mérkőzés napján sem nagyon bratyizunk a srácokkal. Olyankor már mindenki bezárkózik, és a saját rituáléja szerint készül a meccsre. Olykor előfordul egy kis zrika, ugratás, megjegyzés, de ez mindig baráti és vicces.

– Mi alapján választ sparring partnert versenyeken?
– Nem kell igazán választani. Azzal edzem, aki szívesen játszik velem, de szerencsére sokan vannak így. Persze van olyan helyzet, hogy én kérek meg valakit, hogy üssön velem, de ez teljesen esetleges. Amikor például megtudtam, hogy balkezes ellen kezdek Melbourne-ben, igyekeztem balkezes edzőpartnert keresni. Ráírunk egymásra és elég gyorsan összejön.

– Edzésre vagy meccsre készülve a sportolók gyakran hallgatnak zenét ráhangolódásként. Ön mit hallgat ilyenkor?
– Nagyon szeretek felkészülés alatt zenét hallgatni. Főként magyar előadók zenéit szeretem, de nagyon-nagyon széles a skála. Máté Pétertől Majkáig bármi beeshet...

– Fiatalon ön is megfordult szórakozóhelyeken, mi volt a kedvenc itala? Most milyen sűrűn, milyen mennyiségben szabad alkoholt fogyasztania?
– Régebben szerettem elmenni haverokkal, és kár lenne tagadni, hogy olyankor lecsúszott egy-két ital. Különösebben nem voltam válogatós, megittam ugyanazt amit a haverok preferáltak. Mára nagyon visszafogott lettem, néha azért szívesen borozgatom, mint az öregek. Mondhatnám, hogy a MOL-csapat tagjaként, a szerződésem szerint is nagyon sportszerűen kell élnem viselkednem, de ennek már előtte is megfeleltem.

– Olvas-e újságot, hírportálokat, ha igen, miket?
– Újságot nem nagyon szoktam olvasni, mert hiába kértem nem hozzák utánam a világ különböző szegleteibe, így marad az internet. Ott elég mindenevő vagyok, de természetesen a sport viszi a prímet.

– Melyik újságírói kérdést utálja a legjobban?
– Legjobban azt, amikor megkérdezik, melyik kérdést utálom a legjobban. :)

– Ha egy lakatlan szigetre kerül, mi az a három dolog, amit magával vinne?
– Ha választhatnék, akkor lakosokat vinnék a lakatlan szigetre, aztán remélem, lenne náluk minden, amit csak szeretnék.

– Mit tanácsol azoknak a gyerekeknek, akik olyanok akarnak lenni, mint ön, hogyan viselkedjenek, edzenek, játszanak?
– Azoknak, akik az élsportra adják a fejüket, csak azt tudom üzenni, hogy legyenek kitartóak, céltudatosak, alázatosak, fogadják el, hogy rengeteget kell dolgozni és ne torpanjanak meg, ha nem minden úgy sül el, ahogyan eltervezték. Sok a buktató, de a tenisz egyik legfontosabb leckéje, hogy minden hét egy új lehetőség.

– Mit üzen annak a Fucsovics Marcinak, aki ifjoncként, kissé meggyötörve hazajött a Stuttgart melletti First Line akadémiáról, és nem feltétlenül volt kedve minden pillanatban a teniszre összpontosítani?
– Azt, hogy jól csinálja, amit csinál, legyen az bármi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás