promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Novak Djokovic legyőzhetetlen volt az Australian Open-döntőjében
Borítókép:  Djokovic minden labdát visszakanalazott - Fotó: Ben Solomon/Tennis Australia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világelső már az elején véget vetett az izgalmaknak, mert olyan játékot vett elő, ami ellen nem volt orvosság. Novak Djokovic három szettben verte meg Rafael Nadalt, és rekorderként a hetedik Australian Openét húzta be, és ez a 15. Grand Slam győzelme.

Egy biztos, akármilyen formában esett be a döntőbe a szerb és a spanyol, egyértelműen előbbi volt a mérkőzés esélyesebbje. Djokovic nem vesztett még Australian Open döntőt a hatból, tehát ha odakerült a fináléba, meg is nyerte azt. A másik meg, ha Nadal a világ legjobb salak játékosa, akkor Djokovic a világ legjobb keménypályás játékosa, és ezen nincs mit vitatkozni.

Nadal persze rengeteget változtatott a játékán azóta, de hiába a rövidebb labdamenetek, és a megváltoztatott szervák (amiket nem mindig tud elővenni a berögződése miatt), ha a másik oldalon a világ egyik legjobb fogadója áll. Ez meg is látszott az első szettben, ahol a spanyol abszolút nem találta meg a játékát, ami ilyen esetben életveszélyes a jelenlegi világelső ellen. Nadal el is bukta az első szettet 6-3-ra. A világranglista második azzal küzdött, hogy megtalálja a szerváját, és fogadóként teljesen reménytelen volt.

Az, hogy Nadal most egy nappal többet pihenhetett, még lehet rosszabbat is tett, mert kiesett abból az üzemi hőmérsékletből, amin zakatolt, míg Djokovic Lucas Pouille ellen pont, hogy nagyon is belekerült. Nem hiába nyilatkozta a szerb, hogy az egyik legjobb mérkőzését játszotta ezen a pályán, és ha ő ilyen önbizalommal gyalogol be a fináléba, akkor bizony félni kell tőle rendesen.

Mivel a második szettben Nadal kezdte az adogatást, így ki lehetett jelenteni, hogy akár csak az elsőben, ezek tartották életben, de hát megint csak előnybe került Djokovic, és ezt nem lehetett arra fogni, hogy fújt a szél. Az Eurosporton közvetítő Szabó Gábor és Köves Gábor ezt közben elemezgették, de ennek csak akkor lett volna jelentősége, ha valóban minimális különbség van a két teniszező között, de ez most szakadék volt. Fura ezt kijelenteni, de a teniszben él az is, hogy Nadal feltámadásához kellett volna Djokovic visszaesése, ehhez meg kellett volna a spanyol agresszívabb játéka, de nem jött. Djokovic kétszer is brékelt, és nyerte a második szettet 6-2-re.

A Nadal szurkolók lehettek a szomorúbbak a harmadik szett kezdetén, mert érezhető volt, hogy a spanyol nem tud egyszerűen fogadóként mit kezdeni a szerbbel, ráadásul megint bukta a szerváját. Tény, hogy Djokovic játéka 100 százalékon pörgött, és ennek most nem volt ellenszere, mindegy ki áll a túloldalon. Az utolsó szett 6-3, és kialakul a 3 szettes győzelem Djokovic számára: 6-3, 6-2, 6-3. Nadalt még nem verték ilyen könnyen GS fináléban.

Djokovicnak így ez lett a 15. Grand Slam győzelme, míg Nadalnak maradt a 17. Igazából most a szerbet látva, neki van nagyobb esélye beérni a 20-szoros győztes Roger Federert.

A Djoko – Nadal örökmérleg is az előbbi irányába billent még jobban: 28-25.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás