Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

De mit keres Kevin-Prince Boateng a Barcelonában?

De mit keres Kevin-Prince Boateng a Barcelonában?

Sport & Szabadidő

De mit keres Kevin-Prince Boateng a Barcelonában?

Sport & Szabadidő

HZS 20:20

Meglepő igazolásnak indult Kevin-Prince Boateng Barcelonába szerződése, de nagyon úgy tűnik, hogy nem olyan bizarr ez a transzfer, mint amilyennek elsőre tűnik.

Egy világvándor érkezett Barcelonába. Könnyen elképzelhető kezdése lehetne ez a mondat egy szerelemi témájú ponyvaregénynek. A helyzet jelenleg azonban nem ennyire romatikus – bár lehet ekképp zárul. Kevin-Prince Boateng katalán fővárosba érkezése körül sokkal inkább jókora kérdőjelek, értetlenség, meglepődöttség alakult ki. (Csak a rend kedvéért, a labdarúgó 2019 nyaráig a Sassuolótól érkezett kölcsönbe.) 

Hogy aztán folytatódjon az ilyenkor szokásos menetrend. A világ kiemelt sportportáljai (ESPN, BBC, Guardian) körüljárták: miért is igazolta le a Barcelona a játékost? Avagy tényleg annyira bizarr ez a transzfer, mint amilyennek elsőre tűnik?

A német, az angol, az olasz és a spanyol bajnokságban is megforduló, jelenleg 31 éves labdarúgó kölcsönvétele alapvetően egy rövidtávú megoldásnak tűnik. Tehermentesítőként szolgálhat a Barcelona több frontos (bajnokság, Bajnokok Ligája, Spanyol kupa) harcában, továbbá a pótólhatja a sérüléssel bajlódó Dembelét és Suarezt. De taktikai aspektusa is van leigazolásának, erre a Guillem Balague spanyol futballszakíró hívta fel a BBC figyelmét.

„A Barcelona vezetőedzője, Ernesto Valverde olyan játékost akart, akinek van tapasztalata a kilences pozíciót illetően, érti a rá bízott szerepkör lényegét és azonnal hatékonyan tud funkcionálni” – mondta Balague, hozzátéve hogy Boateng mind a mérkőzéseken, mind az edzéseken versenyképes szereplő lesz.

„Amikor Valverde felhívta Quique Setient, Boateng korábbi edzőjét a Las Palmasnál, arról érdeklődve, hogy a kiszemeltje milyen személyiség, a szakember kiemelte, a nagy meccseken többet fog neked adni, mint bárki más. Ez volt a döntő faktor“ – idézte fel a történteket a szakíró. Szintén pozitív emberi tényezőket említett az angol portálnak James Horncastle. Elárulta, hogy az emberek Sassuolóban vezetőként tekintettek rá, aki több nyelvet beszél.

A kompetetív személyisége és tudása mellett gazdasági tényezők is befolyásolták a döntést. Mint azt Julien Laurens a BBC-nek elárulta, az ügylet rámutatott, a Barcelonának is óvatosan kell bánnia a pénzzel. „Biztos vagyok benne, hogy szerettek volna 100 millió fontot érő játékost igazolni, de ezt nem tehették meg januárban, ennek okán is jött képbe Boateng” – fejtette ki véleményét Laurens.

Könnyen felszínre kerülhet az átigazolás kapcsán a kérdés: miért nem a saját akadémiájáról, a La Masiáról hozott fel játékost Valverde? A választ az idő adja meg, hiszen a túlzsúfolt időszak mérkőzéseire már egy kiforrott játékosra van szükség. Míg arról is érdemes szót ejteni, hogy az elmúlt néhány átigazolási időszakban: Paulinho, Arturo Vidal vagy éppen Ousmane Dembele érkezését kétkedések kísérték, ellenben idővel mindegyikük bizonyította szerződtetésének jogosságát.

Borítókép: AFP

Kevin-Prince Boateng eddigi csapatai:

 • Hertha BSC – 2004-2007
 • Tottenham Hotspur – 2007-2009
 • Borussia Dortmund (kölcsönben) – 2009
 • Portsmouth – 2009-2010
 • AC Milan – 2010-2013
 • Schalke 04 – 2013-2105
 • AC Milan – 2016
 • Las Palmas – 2016-2017
 • Eintracht Frankfurt – 2017-2018
 • Sassuolo – 2018 ősze
 • Barcelona (kölcsönben) – 2019 tavasza

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria