promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
De mit keres Kevin-Prince Boateng a Barcelonában?
Borítókép:  AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepő igazolásnak indult Kevin-Prince Boateng Barcelonába szerződése, de nagyon úgy tűnik, hogy nem olyan bizarr ez a transzfer, mint amilyennek elsőre tűnik.

Egy világvándor érkezett Barcelonába. Könnyen elképzelhető kezdése lehetne ez a mondat egy szerelemi témájú ponyvaregénynek. A helyzet jelenleg azonban nem ennyire romatikus – bár lehet ekképp zárul. Kevin-Prince Boateng katalán fővárosba érkezése körül sokkal inkább jókora kérdőjelek, értetlenség, meglepődöttség alakult ki. (Csak a rend kedvéért, a labdarúgó 2019 nyaráig a Sassuolótól érkezett kölcsönbe.) 

Hogy aztán folytatódjon az ilyenkor szokásos menetrend. A világ kiemelt sportportáljai (ESPN, BBC, Guardian) körüljárták: miért is igazolta le a Barcelona a játékost? Avagy tényleg annyira bizarr ez a transzfer, mint amilyennek elsőre tűnik?

A német, az angol, az olasz és a spanyol bajnokságban is megforduló, jelenleg 31 éves labdarúgó kölcsönvétele alapvetően egy rövidtávú megoldásnak tűnik. Tehermentesítőként szolgálhat a Barcelona több frontos (bajnokság, Bajnokok Ligája, Spanyol kupa) harcában, továbbá a pótólhatja a sérüléssel bajlódó Dembelét és Suarezt. De taktikai aspektusa is van leigazolásának, erre a Guillem Balague spanyol futballszakíró hívta fel a BBC figyelmét.

„A Barcelona vezetőedzője, Ernesto Valverde olyan játékost akart, akinek van tapasztalata a kilences pozíciót illetően, érti a rá bízott szerepkör lényegét és azonnal hatékonyan tud funkcionálni” – mondta Balague, hozzátéve hogy Boateng mind a mérkőzéseken, mind az edzéseken versenyképes szereplő lesz.

„Amikor Valverde felhívta Quique Setient, Boateng korábbi edzőjét a Las Palmasnál, arról érdeklődve, hogy a kiszemeltje milyen személyiség, a szakember kiemelte, a nagy meccseken többet fog neked adni, mint bárki más. Ez volt a döntő faktor“ – idézte fel a történteket a szakíró. Szintén pozitív emberi tényezőket említett az angol portálnak James Horncastle. Elárulta, hogy az emberek Sassuolóban vezetőként tekintettek rá, aki több nyelvet beszél.

A kompetetív személyisége és tudása mellett gazdasági tényezők is befolyásolták a döntést. Mint azt Julien Laurens a BBC-nek elárulta, az ügylet rámutatott, a Barcelonának is óvatosan kell bánnia a pénzzel. „Biztos vagyok benne, hogy szerettek volna 100 millió fontot érő játékost igazolni, de ezt nem tehették meg januárban, ennek okán is jött képbe Boateng” – fejtette ki véleményét Laurens.

Könnyen felszínre kerülhet az átigazolás kapcsán a kérdés: miért nem a saját akadémiájáról, a La Masiáról hozott fel játékost Valverde? A választ az idő adja meg, hiszen a túlzsúfolt időszak mérkőzéseire már egy kiforrott játékosra van szükség. Míg arról is érdemes szót ejteni, hogy az elmúlt néhány átigazolási időszakban: Paulinho, Arturo Vidal vagy éppen Ousmane Dembele érkezését kétkedések kísérték, ellenben idővel mindegyikük bizonyította szerződtetésének jogosságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás