promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két évig a helyén maradhat a garázsfalat díszítő Banksy-festmény
Borítókép:  Fotó: dezeen.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A walesi Port Talbot település egyik garázsának falán karácsony előtt jelent meg egy Banksy-stencil. A kisfiú széttárt karral, kinyújtott nyelvvel áll, s úgy tűnik, mintha a lehulló havat enné, de igazából egy hulladéktárolóból kiáramló hamut eszik.

A világ leghíresebb street művésze, aki képeivel egy-egy társadalmi problémára szokott reagálni, a port talboti, Tata gyár által működtetett acélgyárra utal, mely rengeteg helyinek ad munkát, s melynek hosszú távú működése finoman is kérdéses. Banksy a közösségi oldalán elismerte, hogy övé a festmény, melynek neve: Season's Greetings.















A bejegyzés megtekintése az Instagramon





























. . . . Season’s greetings . . .

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,





A garázs tulajdonosa, Ian Lewis egy ideig saját maga őrizgette a stencil technikával készített művet, de idővel belefáradt. A neves walesi színész Michael Sheen beszállt az őrzés költségeibe, s egy helyi cég ebből egy műanyag védőburkot vont a falrész köré. Most kerítéssel van körüvéve az alkotás. A megóvásra többek között azért is lett szükség, mert az alig 40 ezres városba az elmúlt hetekben több mint 20 ezer érdeklődő látogatott el, kizárólag a Banksy-falfestmény miatt. Ki lehet jelenteni, hogy a településnek nem volt még ilyen népszerű terméke.

A garázstulaj számtalan ajánlatot kapott a képért a közelmúltban, de egyiket sem fogadta el, végül az essexi illetőségű gyűjtő, John Brandler vette meg tőle átszámítva 36 millió forintért, akinek számos Banksy-alkotás van a tulajdonában. Nyomós oka van, hogy ő vásárolhatta meg a művet.
Kevesebbet ajánlott, mint mások, de garantálta, hogy a festmény egy ideig még biztosan a városban marad. Mások azt mondták, a megvásárlás után elviszik, majd időről időre újra bemutatják a stencilt Port Talbotban. Ez nekem nem tetszett. Örülök, hogy így sikerült nyélbe ütni az üzletet, igazából már elegem volt az egész felhajtásból
– mondta az elégedett garázstulaj aGuardian-nek.
Ez nincs a legértékesebb Banksy-festmények között, ellenben az egyik legerőteljesebb az összes közül
– vélte a lapnak a vásárló, aki úgy vette meg a művet, hogy élőben még nem is látta.

Brandler elmondása szerint még legalább két évig a helyén szeretné hagyni az alkotást, aztán minden bizonnyal átviszi egy helyi bevásárlóközpontba. Tervei szerint ingyen lehetne megtekinteni a képet, ami logikátlan üzleti húzás volna. Brandler valami nagyszabásúra készül, ugyanis kijelentette, gyűjteményéből más Banksy-műveket is Port Talbotba hozna, s kiállítást rendezne belőlük.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás