promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fucsovics Márton kis híján megviccelte Djokovicsot
Borítókép:  Fotó: Fucsovics Márton/Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Fucsovics Márton az elmúlt másfél évben állandósította a helyét az 50 legjobb teniszező között, s ennek létjogosultságát időről időre azzal igazolta, hogy a világklasszisok ellen is óriási meccseket játszott. 2017 őszén kevés híján Marin Ciliccsel babrált ki a bázeli torna negyeddöntőjében, míg 2018 januárját egy óriási meneteléssel indította az Australian Openen, melynek végét a Roger Federer elleni nyolcaddöntő jelentette, melyen remekül helytállt a nyíregyházi teniszező. Ugyanitt korábban a top-15-ös Sam Querrey-t búcsúztatta, majd az év során Stanislav Wawrinka is meghajolt előtte. Az októberi bécsi tornán a ranglista-13. Fognini skalpját is begyűjtötte.

A bravúr a US Openen is közel volt, legalábbis két szett után úgy tűnt, Novak Djokovic elkészült ellene az erejével. 1-1-es szettállásnál Fucsovicsnak állt a zászló a kíméletlen hőségben, de a szerb végül feltámadt, és továbbjutott. Utóbb a tornát is megnyerte, s kiderült, Fucsovics késztette a legnagyobb küzdelemre.

Többek között ilyen labdamenetekkel operáltak: 



Fucsovics szerda délután Dohában vehetett rajta revansot, a nyolcaddöntőben újra a szerbbe botlott. Ráadásul pihenten állhatott ki ellene, párostársa, Guido Pella ugyanis megsérült, s nem tudott pályára lépni nyolcaddöntős meccsükön, így jöhetett a Djokovic elleni parti.

A szerb így melegített a mérkőzésre: 



Meg így: 



Fej-fej mellett haladtak sokáig, mindenki hozta a saját adogatását, 2-1-es Djoko-vezetésnél a magyar erődemonstrációt tartott, nullára hozta a saját szerváját. 3-3, 0:30-nál két labádra volt a bréktől, de a világelső a kiélezett helyzetekben a legjobb, fordított. 4-4-nél azonban megingott, a játékot szinte végig Fucsovics irányította, s többszöri Djokovic-hiba és előnyszerzés után el tudta venni a szerb adogatását, majd a sajátját nullára hozva, három szettlabdájából az elsőt kihasználva megnyerte az első játszmát.

Az első szett összefoglalója: 



Djokovic majdnem dupla annyi ki nem kényszerített hibát vétett, mint honfitársunk, míg Fucsovics leginkább a gyors labdamenetekben tudott pontot csinálni, ebben sokkal erősebb volt ellenfelénél.

A folytatásban a szerb simán, Fucsovics nyögvenyelősebben hozta a szerváit, 2-2-ig a magyarnak mindannyiszor hátrányból kellett megfordítania saját adogatásait. Ezt már elég sokszor leírtam itt korábban, de Fucsovics Marci edzője, Sávolt Attila, találkozásunkkor szinte minden alkalommal elmondta, a szerva az egyik olyan összetevő tanítványa játékában, melyben muszáj fejlődnie, ha előrébb akar lépni.

A sorminta ugyanígy folytatódott a második játszmában is 2-2-ig. Djokovic simábban hozta az adogatásait, számunka az volt a lényeges, hogy ha nehezen is, de Fucsovics tartotta a lépést. A 3-2 úgy jött össze a szerbnek, hogy 0:30-ról kellett fordítania. 

fucsovics djokovic doha2

5-4-nél, három brék, egyben játszmalabdához jutott Djokovic, s élni is tudott vele: hiába kért challenget a nyíregyházi játékos, egyenlített riválisa, jöhetett a mindent eldöntő szett. Másfél óra játék után szinte minden statisztikai elemben azonosan álltak, egyedül ászból volt dupla annyija a magyarnak (6-3).

Mintha megtörte volna lelkileg az egyenlítés Fucsovics Mártont, három játék alatt mindössze két labdamenetet tudott megnyerni, a szerb villámgyorsan elhúzott 3-0-ra, majd hosszú tusakodás után újra brékelni tudott, s két game hiányzott már csak a mérkőzés megnyeréséhez. Fucsovics viszont minden megmaradt erőtartalékát felhasználva elvette Djokovic adogatását, mindössze egy menetet engedélyezve ellenfelének. A rivális azonban szép magyar szóval visszabrékelt, s egy végtelenül sima adogatójátékkal, 4:6, 6:4, 6:1-gyel, bő 2 óra alatt behúzta a meccset. 

Nincs három hónapja, amikor ugyancsak Sávolttal arról beszélgettünk, hogy Fucsovics jelenlegi legnagyobb elmaradása abban van, hogy nála többre taksált játékosok ellen mentálisan kevésbé bírja a mérkőzések végét. Tökéletesen példázta az edzői ítéletet a szerdai mérkőzés, melyet óriási elánnal, remek játékkal kezdett a magyar teniszező, de ellenfele egyenlítése lelkileg megviselte, s ez el is döntötte az összecsapást. Azonban így is nagyszerűen helytállt, nagy küzdelemre késztette a világ jelenlegi legjobb játékosát!

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás