promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Schumachernek szerencséje volt”
Borítókép:  Fotó: ibitimes.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Napra pontosan öt évvel ezelőtt esett el sível a svájci Meribelhez közeli síparadicsomban Michael Schumacher. A baleset kis híján halálos kimenetelű volt, a hétszeres világbajnok F-1-es pilóta kómába esett, s azóta sem jött hiteles hír róla, hogy milyen a pontos állapota.

A német Focus magazin az baleset ötéves évfordulója alkalmából a mentést vezető Stephane Bozont kérte meg, hogy idézze fel a történteket.
Természetesen emlékszem a balesetre. A hegyi mentőktől kaptuk a hívást, akik a helyszínen megkezdték Michael Schumacher ellátását. Közölték, hogy a fejére érkezett az esést követően, és súlyos a sérülése, de azt is tudtuk, hogy él. Azonnal szóltam a mentőhelikopternek, hogy indulnia kell.
Bozon a savoyai magashegyi rendőrség vezetőjeként vezette a mentést. Kifejtette, amikor indult a helikopter, vele már közölték, hogy a Forma-1-es pilóta a sérült, akit el kell szállítani. Schumacher a személye miatt persze nem kapott különlegesebb elbánást, minden hasonló esetben ugyanilyen protokoll szerint járnak el a hegyen.
Akik a mentősök közül elsőként a odaértek, azt mondták, nagyon nehéz lesz közvetlenül a sípálya mellől elszállítani őt. Viszont azt is tudtuk, hogy nagyon súlyos lehet az állapota, máskülönben nem kellett volna helikoptert küldenünk. Mindezek ellenére azt mondom, hogy Schumacher szerencsés volt. A baleset ugyanis a síszezon kellős közepén történt, amikor előfordul, hogy egyszerre több hasonlóan súlyos sérültet kellene légi úton szállítani. Ekkor azonban nem hívtak minket máshova, így mázli volt, hogy azonnal el tudtunk indulni
– magyarázta Bozon.
stephane bozon schumacher rendor

A courcheveli légibázisról mindössze két percig tartott az út a baleset helyszínéig. A rendőr visszaemlékezései szerint a helikopteres mentőcsapatnak komoly gondot okozott, hogy a kövekkel, sziklákkal szabdalt területen lássák el Schumachert, ezért úgy döntöttek, hogy egy megfelelő helyre szállítják, ahol azonnal megkapja a szükséges orvosi segítséget, s utána rögvest indulnak vele a grenoble-i kórházba.
Onnantól, hogy elindultak vele Grenoble-be, én nem kaptam több információt az állapotáról, a baleset helyszínét kellett biztosítanom. Néhány kollégám aznap délutánig ott volt, én másnap kimentem, s több felvételt csináltam, beszéltem a szakértőkkel. Láttam a követ, aminek nekiment, s azt is, amire ráesett. A megelőző napokban nagyon keveset havazott, a köveket épp egy pár centis hóréteg fedte, hogy az ember alig lássa őket. Ha nem havazott volna, észreveszi őket, ha több hó hullik, akkor az első kövön át is tudott volna siklani.
A pályaszakasz, ahol Schumcher balesetet szenvedett: 

Bozon a rendőrségi vizsgálatról is szót ejtett az interjúban. Schumacher csak egy picit tért le a kijelölt pályáról, oda, ahol a köves-sziklás szakasz volt. Megállapították, hogy a sípálya működtetője nem vonható felelősségre a baleset miatt, ugyanis aki felcsatolja a sílécet a pályán, annak vállalnia kell a lesiklással járó veszélyeket is. A rendőrt nem lepte meg az óriási médiaérdeklődés, hiszen Schumacher ráadásul nem is a versenypályán, hanem vakáció idején sérült meg.
A baleset óta nem beszéltem egyetlen Schumacher-családtaggal sem. Viszont nagyon sokszor gondolok a pilótára, főleg akkor, amikor olyan pályaszakaszt látok, amilyenen ő is elesett
– zárta Bozon.

Michael Schumacher jelenlegi állapotáról alig tudni valamit, hivatalos, a család által megerősített híreket nem kap a média. Annyi biztos, hogy fél év után felébredt a kómából, otthonban gyógyul azóta, hogy előbb a grenoble-i, majd 2014 szeptemberében a lausanne-i kórházat elhagyta. Kiszivárgott, szintén nem megerősített hírek szerint állni és járni nem tud, ágyba vagy kerekesszékbe kényszerült. A családja továbbra sem szeretne semmilyen hivatalos tájékoztatást adni róla.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás