promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lebron James és a „csapat öreg, fehér rabszolgatartó” NFL-tulaj
Borítókép:  Fotó: qz.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az idei szezonban már a Los Angeles Lakersben pattogtató LeBron James az HBO-n futó, The Shop című sorozatában alaposan oldalba szúrta az első osztályú amerikai futball ligát, az NFL-t. Azt mondta, hogy az NFL igazából „egy csapat öreg fehér ember, akik csapatokat birtokolnak”, a játékosokat pedig „rabszolgatartó mentalitással” kezelik.
Ez úgy hangzik, hogy: Ez az én csapatom. Azt csinálod b***meg, amit mondok neked, vagy megszabadulunk tőled. A mi ligánk kommisszárja, Adam Silver sokkal inkább elfogadja, ha nyíltan beszélünk az érzéseinkről. Addig, amíg ez nem fordul agrsszióba, nem gond, ha nem vág egybe a véleményünk. Ő ezt elfogadja. 
James, és pár másik játékos nyilvános felháborodását az váltotta ki, hogy az NFL-tulajdonosok (még májusban) megállapodtak: a mérkőzések előtt a hagyományoknak megfelelően felharsanó himnuszt a játékosoknak állva kötelező hallgatniuk. A másik lehetőségük, hogy a himnusz alatt az öltözőben várnak. A himnusz alatti letérdelés az NFL-ben 2016-ban a San Franciscó-i irányító Colin Kaepernick tettével kezdődött az egyik előszezonbeli meccsen.

A jelenség lényege a faji alapú megkülönböztetés, a rasszizmus és a szociális igazságtalanság elleni küzdelem, s egyik legfőbb célpontja a nem fehérbőrűekkel szemben olykor agresszív verbális támadásokat intéző Donald Trump elnök.

A CNN Money riportere, Ahiza Garcia idén tavasszal bőrszín alapján összerakta az NFL-tulajok térképét: egyedül a Jacksonville Jaguarst birtokló Shahid Khan és a Buffalo Bills tulajdonosa, Kim Pegula színesbőrű. A harminckét csapatból harmincnak fehérbőrű a tulaja, a túlsúly, amit James érint, látható, de nem újdonság. Ugyanez igaz az NBA-re is, mely a „legszínesebb” liga az amerikai húzósportágak bajnokságai közül: itt haminc csapatból hármat vezet színesbőrű üzletember. A csapatok operatív vezetését és az edzőket tekintve hasonló a fehérek, valamint színesbőrűek aránya.

A közelmúltban a kritikusok közé a San Francisco 49ers szélsőhátvédje, Richard Sherman is beszállt, ő a Dallas Cowboys tulajának, Jerry Jones-nak üzent, aki azt követeli a játékosaitól, hogy vigyázállásban hallgassák a himnuszt. Sherman szerint ez egy tőröl metszett „ültetvényes megközelítés”.

Újságírók is állást foglalnak az ügyben. A philly.com szerzője, Solomon Jones rabszolgatartókról, a California Magazine-be író Glen Martin szintén ültetvényesekről írt a témában jegyzett cikkében. A Berkely Egyetem professor emeritusa, Harry Edwards úgy látja, az „ültetvényes tulajok” a birtokhoz tartozó értéktárgyként tekintenek a futballistákra, s a lázadás legkisebb jelét látva letörik a mozgolódást.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás