promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszú Katinkáék szembeszállnak a világszövetséggel
Borítókép:  Forrás: bumm.sk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Olimpiai és világbajnokok, köztük Hosszú Katinka feje felett lebeg a pallos, ha elindulnak a december végi Energy for Swim nevű versenyen. A vizes sportokat tömörítő FINA ugyanis az insidethegames.biz szerint  eltiltással fenyegeti azokat az úszókat, akik részt vesznek a torinói viadalon, melyet egy nyáron létrehozott szervezet, az International Swimming League hívott életre. A FINA fenyegetőzése mögött valójában a két szervezet között feszülő ellentét lapul.

A FINA bonyolítja az úszó világkupát, mely egy szeptembertől novemberig tartó, rövid és egész pályán tartott úszó versenysorozat. Az Eb-k, vb-k és az olimpia után ez a legjelentősebb viadal, nagy a presztízse, a FINA nem sajnálja a pénzt, hogy garantálja a legnagyobb klasszisok részvételét. Idén 2,5 millió dolláros összdíjazást osztanak szét a legjobb úszók között.

Viszont bizonyos megkötések miatt már nem egy ízben összezördült a szervezet az úszókkal. Hosszú Katinka a közelmúltban a bojkott határán állt, miután az új szabályok szerint már csak négy számban indulhatott el egy helyszínen egy versenyző. Mivel ő éles edzéslehetőségként tekint a vk-ra, s a pénztárcája is megsínylette volna a változtatást, kikelt a döntés ellen. Nem tudni, hogy az ő kiállása is közrejátszott-e, de a FINA végül meghátrált, s minden visszaállt a régi kerékvágásba.

A különböző kifogások, szabályváltoztatások miatt több nagy nevű úszó is elkezdte pedzegetni, hogy ha a FINA nem változtat a hozzáállásán, létre fognak hozni egy saját versenysorozatot, s otthagyják a világkupát. Nos, a torinói versennyel kezdetét veszi a leválás.

Viszlát, világkupa? 

Idén júliusban bejelentette megalakulását az ISL, s egy teljesen újfajta sorozattal kívánja magához csábítani az úszókat. Torinóban nyolc csapat fog versenyezni, mindegyik 12-12 női és férfi úszóval indul. A forradalmi változtatás célja egyértelműen a szurkolói érdeklődés növelése. A lebonyolítást tökéletesen még nem lehet érteni, de a lényeg, hogy a több napos viadal első felében egyéni számokat rendeznek, a végső erősorrendet a verseny etapjában a csapatok döntik el, ők csapnak majd össze. Az ISL okosan úgy intézte, hogy a verseny még véletlenül se ütközzön a decemberi rövidpályás világbajnoksággal, így minden világklasszis ott legyen. A 2,1 millió dolláros pénzdíj nem sokkal marad el a világkupáétól, az úszók nem panaszkodhatnak. Ahogy a csapatok sem, akik fejenként alanyi jogon, 154 ezer dollárt kapnak zsebpénzként.

Hogy honnan jön a pénz, arra választ adhat, hogy az ISL-t vezető Ali Khan korábban 20 éven át dolgozott vezettő beosztásban olyan bankoknál, mint a HSBC, az UBS vagy az RBS. Amint elkezdődik a verseny, a medence melletti reklámtáblákról leolvasható majd a megfejtés. Fontos támasz, hogy a másik vezető vizes sportos szervezet, a LEN (az európai szövetség) májusban keretegyezményt írt alá az ISL-lel, s támogatásáról biztosította. Emellett a legnevesebb úszók, egyesületek sora jelezte már, hogy ott lesz Torinóban. Köztük az International Swimming Club Energy Standard klub, mely leigazolta Chad Le Clost, Sarah Sjöströmöt, Benjamin Proudot, Mihajlo Romancsukot, mind vagy Eb-vb, vagy olimpiai aranyérmesek. Volt miből, az Energy Standard Group áll mögöttük, ami egy ukrán energiaipari cég. Rajtuk kívül többek között Adam Peaty és Hosszú Katinka is jelen lesz.

A FINA már júniusban nyílt levélben uszította tagszervezeteit az ISL ellen, ami színtisztán jelzi, hogy remeg attól, hogy a szervezet és az általa tervezett új versenysorozat elcsaklizná a legjobb úszókat. Mivel a szponzorok ott akarnak költeni, ahol a sportolók csobbannak, simán benne van a pakliban, hogy az újfajta, „vegyes” lebonyolítással ISL képes lesz tönkretenni a FINA világkupa sorozatot.

Ennél aktuálisabb kérdés, hogy miképp határoz a FINA, miután Peatyék, Hosszúék vízbe ugranak Torinóban. A szervezt nyíltan közölte, hogy aki elindul, minimum egy, de akár két évre szóló eltilást kap. Előbbivel „csak” a világbajnokság ugrik, utóbbival több is.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás