promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szőrén-szálán eltűnt az Újpest „Bajnokok Ligája”-serlege
Borítókép:  Forrás: Az UTE Facebook-oldala
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A keddi Inter–Barca Bajnokok Ligája-összecsapás láttán az ember milliomodszor is a múltba réved, ugyanis évtizedekkel ezelőtt számunkra is ismerős érzés volt a világklasszisok közelsége. A Ferencváros 1965-ben Vásár Városok Kupáját nyert, a Vasas 1958-ban, az Újpest 1974-ben jutott az elődöntőig a BL elődjében, a Bajnokok Európa Kupájában. A IV. kerületi csapatról kevesen tudják, hogy közel 90 évvel ezelőtt meg is nyerte az akkori „Bajnokok Ligáját”, még ha a viadalt nem is így hívták, s a lebonyolítása is különbözött a jelenlegi versengéstől.

Ahogy Csapó Zoltán az Újpest, a „Bajnokok Bajnoka” című könyvében írja, a Nemzetek Kupáját (Bajnokok Tornája) a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően sikerült megrendezni. 1929-ben Barcelonában a FIFA vezetői úgy határoztak, hogy Uruguay lesz az első labdarúgó-világbajnokság helyszíne. Az európai csapatoknak a túra utazással együtt majdnem hat hétig tartott volna, így a 13 csapatból csak négy európai, Jugoszlávia, Franciaország, Románia és Belgium vállalta a részvételt. A legnagyobb csillagok otthon maradása adta meg az esélyt a genfi Servette csapatának, hogy egy elképesztően magas színvonalú tornával avassa fel 1930-ban új stadionját.

Európa bajnokcsapatait szerették volna meghívni eredetileg, de Nagy-Britannia 1928-ban kilépett például a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségből, így az angol és a skót bajnok, a Sheffield Wednesday és a Glasgow Rangers nem lehetett ott Svájcban. Az osztrák címvédő Rapid Wien inkább pénzdíjas felkészülési meccseket választott, és a francia bajnok sem jött, a játékosai ugyanis a vb-re utaztak. Azért a legjobb felhozatallal bíró országok minimum megerősített vegyes csapattal (Pro Vercelli-Bologna, Irún) vagy a kupagyőztessel (Sete, Franciaország) érkeztek, a cseh, a német, az olasz, a belga, holland és a svájci bajnok ott volt. A Közép-európai Kupa-győztes Újpestet a világbajnokságra akarták kiutaztatni az uruguayi szervezők, hogy ők képviseljék a magyar válogatottat, de a vezetőség végül a Bajnokok Tornája mellett döntött. Összesen tíz csapat versengett a kupáért.

Az Újpest a spanyol Irúnt 3-1-re, a holland Go Aheadet 7-0-ra, a házigazda Servettet 3-0-ra gázolta le, végül a döntőben a Slavia ereszkedett térdre (3-0) Bányai Lajos csapata előtt. A lilák veretlenül, 16-1-es gólkülönbséggel távoztak Svájcból, a Nemzetek Kupájával a hónuk alatt.
ujpest bajnokok tornaja trofea

A kupának azóta nyoma veszett. Az Újpest 1885 Szurkolói Klub október elején találkozott az UTE Baráti Körrel, hogy egyeztessenek a keresést illetően. Az Újpesti Torna Egylet (UTE) hétfőn a nyilvánosság előtt „beelőzte” az Újpest 1885 Szurkolói Klubot, mely szerdára sajtótájékoztatót hívott össze az ügyben. Az UTE Facebookon újra keresést indított a serleg felkutatására. A klub annyit tett közzé, hogy 1997-98-ban a Sportmúzeumban állították ki a kupát, de ezután nyomtalanul eltűnt. Az UTE a szurkolóktól várja a segítséget, ugyanis az akkori rendőrségi feljelentést követő nyomozás sem zárult sikerrel.

A kupa hollétét firtató kérdés egyébként Csapó Zoltán tavalyi könyvbemutatóján is femerült már. Az Újpest 1885 Szurkolói Klub szerdán közölte, hogy levélben fordult az UTE-hez, hogy működjenek együtt a kupa előkerítésében, és a nyilvánosság segítségét kérték.

Ők annyit tudnak, hogy 1998-ban az UTE Eötvös utcai székházából az MLSZ kölcsönkérte a Sportmúzeumba a kupát, ami később visszakerült a helyére, de néhány hétre rá eltűnt. Borsche Gábor, a Szurkolói Klub ügyvezető elnöke tavaly vette észre egy fotón, amikor UTE trófeatermében sétált, hogy a kupának csak a fotója és a hűlt helye van a vitrinben.

A Szurkolói Klub próbálkozása nem reményetelen. A sajtótájékoztatón a háttérben ott virított egy kis méretű UTE-zászló, mely egy takarítón keresztül, a genfi stadion pincéjéből került egy békés megyei Újpest-szurkolóhoz, s onnan került a Szurkolói Klubhoz. A restaurálás költségeit a szurkolói klub tagjai állták, s szeretnének majd méltó helyet találni neki.
ujpest bajnokok tornaja zaszlo
Ha nem kerül elő a kupa, akkor másolatot szeretnének készíttetni. Az UTE a Facebook-posztjában közölte, melyik svájci cég csinálta a serleget, úgyhogy ha a helyzet úgy kívánja, nem fogunk habozni, megkeressük őket
– mondta Borsche Gábor. Somos András, a szurkolói klub tagja kifejtette, a klub viselkedése afelé mutat, hogy egy irányba húznak.
De ha nem vezet eredményre a felhívásunk, akkor szeretnénk jogi útra terelni az ügyet. Hogy ez pontosan hogyan működne, még nem tudjuk
– tette hozzá.
Ez egy szó szerint súlyos kupa, hat kilós, nagyméretű kupa, zsebben nem lehet kicsempészni az UTE-székházból. A résztvevő csapatok nemzeteinek színei színes kövekkel ki vannak rakva az ezüstserlegen. Háromezer svájci frankot ért a kupa, ami 3300 pengő volt akkoriban
– mondta el szerdán Csapó Zoltán. Tudomása szerint amióta vonattal hazahozták a kupát – tízezer ember fogadta nagyjából a győztes csapatot a Keleti pályaudvaron –, az UTE tulajdonában volt, tehát nekik tudniuk kellene a sorsáról, ha gondosan kezelték.
ujpest bajnokok tornaja ujsag

A negyvenszeres válogatott Urbán Flórián, aki óriási Újpest-drukker szintén megjelent a sajtótájékoztatón, magyarosnak nevezte a történteket, de hangsúlyozta, remélhetőleg nem magyarosan végződik. Hozzátette, Belgiumban a legtöbb csapatnál, így a Mechelennél, az Anderlechtnél is volt természetesen olyan helyiség, ahol a kupákat, serlegeket tartották, vigyáztak rájuk.
Nekem szerencsém van, mert anyukám gyűjtögeti a pályafutásom során rólam írt újságcikkeket, meg a trófeákat, így nem kell félnem, hogy azok el fognak tűnni.
(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás