promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az utasok megpuccsolták a felszállást a bűzös gyümölcs miatt
Borítókép:  Forrás: abc.net.au
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Tudják mi az a durián? Egy gyümölcs, mely a mályvavirágúak rendjébe és a mályvafélék családjába tartozik, Indonézia-szerte őshonos – ám termesztik Afrikában, illetve Dél-Amerikában is –, és a Napidoktor.hu csak úgy ír róla: büdös, de hasznos.

Ez azért nem teljesen fedi a valóságot, a szaga ugyanis nem pusztán kellemetlen, hanem gyomorforgatóan bűzös, a világ legorrfacsaróbb gyümölcsének tartják.

Szingapúrban számtalan szálloda megtiltotta a használatát, és a helyi metróba sem lehet levinni. Az erős szag jelzi, ha a fán már teljesen megérett a szúrós tüskékkel megszórt gyümölcs. Az íze állítólag pazar, szóval ha valaki befogja az orrát, és képes meghámozni, finom, vaníliához hasonló aromát érez majd.



A Sriwijaya Air Bengkuluból Jakartába tartó járatán semmiképp sem szerettek volna hámozásig eljutni az utasok.

A CNN cikke az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írta, az utasok a szörnyű bűzt érezve megakadályozták, hogy felszálljon a mintegy két tonnányi duriánnal megpakolt gép. A légitársaság állásfoglalása szerint a szállítmány nem jelentett veszélyt az utasokra, és a kegyetlen bűz is szertefoszlott volna hamar, amint felszáll a repülő.
A durián nem veszélyes besorolású áru
- nyilatkozta a Kompas nemzeti tv-csatornának Abdul Rahim, a Sriwijaya Air egyik hivatalnoka kedden. Hozzáfűzte, kávéport, és a desszertek ízesítéséhez használt csavartpálma leveleket halmoztak fel a gépen, hogy semlegesítsék a gyötrő szagokat.

A patthelyzet végül azzal oldódott meg, hogy az utasok nemes egyszerűséggel leszálltak a fedélzetről. A légitársaság vezetőinek megjött az esze, végül a duriánt pakolták ki az utasok csomagjai helyett, s egy órás késéssel elindult a járat. 

A reptér személyezete is magyarázkodott egy sort: leszögezték, a jövőre nézve kitalálnak valamilyen más módszert, hogy az utasokat ne csapja meg berakodás közben a gyümölcsszállítmány szaga.

Érdekes egyébként, hogy a durián szaga miatt ennyire taszítja az embereket, ugyanis írtó egszséges: tartamaz nátriumot, vasat, kálciumot, B1, B2 és B3 vitamint és Omega 3 zsírsavat is. 

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás