promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Messi nélkül alázta a Realt a Barca
Borítókép:  Forrás: Twitter/OptaJosé
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az előrejelzések szerint világszerte több mint 600 millió ember várta a kezdő sípszót a 238. El Clásico előtt, melyen 2007 óta először sem Cristiano Ronaldo, sem Messi nem lépett pályára. A portugál – minden bizonnyal – az adócsalási ügye miatt Torinóba menekült a Juventushoz, Lionel Messit pedig az orsócsonttörése kényszerítette a VIP-páholyba.

A statisztikát bújó katalán drukkerek foghatták is rögvest a fejüket: mióta az argentin a Barcában játszik, nélküle még soha nem nyert a Barca a Real ellen. Odaát nem lehetett tudni, hogy a madridi fanatikusok pontosan mit vártak: vereség esetén Julen Lopetegui elfűrészelte volna maga alatt az egyik utolsó lécet is, s Madridban bizonyára sokan drukkoltak ennek. A Királyi Gárda (egy meccsel kevesebbet játszva) szégyenszemre a kilencedik helyen várta a derbit, bajnoki mérkőzései harmadát elveszítve. Egy esetleges vereség azt jelentette volna, hogy Lopetegui szűk fél éven belül a spanyol válogatott és a Real Madrid kispadjáról is kigolyózza magát (előbbiről épp azért rúgták ki, mert kiszivárgott, hogy leszerződött a Realhoz).

Két 4-3-3-as, bátor felállásban kezdő csapat csapott össze, de komoly helyzet az első gólig nem alakult ki. A 11. percben Jordi Alba száguldhatott a bal szélen, középre adását Coutinho viszonylag tisztán passzolhatta a kapuba. Elképesztő, de a Barca-játékosok 30-szor passzoltak egymáshoz a találat megszerzéséig, erre a 2005-2006-os szezon Clásicója óta nem volt példa.

A Barca hülye lett volna nem a sérült Carvajal oldalán próbálkozni: a helyettessel, Nachóval szemben Jordi Alba úgy fickándozott, mint pisztráng a vízben. A következő veszélyes kapuralövés Arthurtól érkezett, aki Nacho felelőtlen sarkazása után durranthatott jó 18 méterről, Courtois nyújtúzott egyet.

Bale-t pitbullként őrizte Pique, így a walesi gyenge távoli lövésig jutott, Benzema addig sem. Fél óra játék után a világbajnok Varane teljesen elkésve nyúlt egy labda után a tizenhatoson belül, és hátulról rálépett Suárez lábára, aki óriásit esetet. A játékvezető videós visszajátszás után befújta a büntetőt, amit a sértett a jobb alsóba vágott.

Szegény Nachónak érett volna a csere, ha Lopetegui be tudott volna helyette küldeni valakit: Alba továbbra is szabadon szaladgált az oldalán, és még egy sárgát is begyűjtött elkésett szerelés miatt.

Milyen fontos szerepük van a modern fociban a szárnyvédőknek – erről könyvet lehetne írni. Amíg Jordi Alba a katalánoknál döntött a Barca javára az első félidőben, addig Marcelo a Realt hozta vissza az életbe a fordulás után. Isco sprintelt az alapvonalig egy nagyszerű kiugtratással, középreadását még röviden ki tudták bökni a Barca-védők, de Marcelo mellre vette a labdát, és jobbal a hálóba spiccelte (2-1). Sorozatban harmadszor talált be a hátvéd (Levante, Plzen, Barcelona).

marcelo barca real1

A Real megrázta magát, és sorra jöttek a beadások és szögletek a Barca kapuja elé. Kiszabadulva a szorításból Rakitic csodaszép labdával lepte meg Sergi Robertót, aki kapásból Suárezhez továbbított, ő pedig középről, kifacsart mozdulattal, a kapufát találta el. A 64. percben az első gól előtti szereposztást megcserélve Coutinho emelt a tizenhatoson belülre Jordi Albához, aki kapásból lőtt, de a megpattanó labda az alapvonalnál hagyta el a pályát. Egy percre rá Benzema könnyedén kiegyenlíthetett volna, ha a csereként beállt Lucas Vazquez beívelését a kapuba, nem pedig fölé bólintja.

Suárez, Suárez, Suárez

Lopetegui mindent feltett egy lapra: egyrészt három hátvédre váltott, másfelől a saját tizenhatosánál letámadta a Barcát.

Szárnyvédők fontossága, 3. fejezet: a Coutinhót váltó Dembelé hozta fel a játékszert egy labdaszerzést követően, a jobbhátvéd Sergi Robertóhoz passzolt, aki középre tekert röviden, Suárez pedig mindenkit meglepve jó 14 méterről, félig a kapunak háttal ívelt fejest küldött Courtois hálójába (3-1).

Minden mindegy alapon második hátvédjét, a gószerző Marcelót is lekapta Lopetegui, és egy csatárt, Mariani Diazt küldte be a helyére. Ez sem akadályozhatta meg, hogy a cséká Sergio Ramos mellel levegyen egy labdát, s elcsússzon, így Sergi Roberto indíthassa Suárezt, aki átpöccintette Courtois felett harmadik gólját (4-1). A végén még a Camp Nou által nem kifejezetten kedvelt Vidal is betalált fejjel, a feladó Dembelé volt, aki ki mást vert volna át a jobb szélen, mint Nachót.

A 90. percben Suárez majdnem meglőtte a negyedik gólját, de maradt háromnál. Ha Lionel Messit nem vesszük, 1994 óta ő az első Barca-játékos, aki mesterhármast tudott lőni El Clásicón. Akkor Romário köszönt be háromszor.

A Barca tíz forduló után hét ponttal vezet már a fő rivális Real előtt, amely rég kapott ekkora leckét Barcelonában. Lopetegui minden bizonnyal nagy erőkkel körözteti az életrajzát az európai élcsapatoknál, mert sokáig nem ül már a kispadon Madridban. 

La Liga, 10. forduló:
Barcelona – Real Madrid 5-1 (2-0)
Gólszerzők: Coutinho (11.), Suárez (30., 75., 83.), Vidal (87.) ill. Marcelo (50.)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás