promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyógyíthatatlan betegségéről vallott korunk egyik legjobb teniszezője
Borítókép:  Forrás: newshub.co.nz
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Súlyos betegségéről nyilatkozott Caroline Wozniacki női teniszező, aki korábban világranglista-vezető is volt, jelenleg a harmadik a WTA-rangsorban. A dán hölgy a csütörtöki, Svitolina elleni szingapúri vb-csoportmeccs után pakolt ki újságírók előtt. Reumatoid artritisszel küzd, amiből nem lehet kigyógyulni, csupán kezelésekkel lehet enyhíteni a tüneteket.

A wimbledoni GS-torna utáni napok egyik reggelén úgy ébredt, hogy a karját nem tudta a feje fölé emelni. A US Open előtt már kínzó kimerültséggel küzdött, s miután alapos orvosi vizsgálatnak vetette alá magát augusztusban, kiderült, hogy rendkívül súlyos autoimmun betegség támadta meg, mely gyulladást okoz a testében, és korlátozza a mozgásban.

A reumatoid artritisz kialakulásának pontos okát nem ismerik az orvosok, úgy sejtik, hogy genetikai alapon léphet fel, vagy környezeti hatások miatt. Nem csupán ízületi gyulladással járhat együtt, de a tüdő, a szív, a szem és a bőr is begyulladhat. Kizárólag fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel, szteroidokkal lehet kezelni a betegséget, de a szerekkel is csak lelassítani lehet a reuma kifejlődését. Ha valaki hajlamos a betegségre, és nem kezelik módszeresen, akkor főleg a kezeken súlyos elváltozások, továbbá mozgáskorlátozottság léphet fel.
Eleinte teljesen sokkolt a dolog. A fejemben az volt, és úgy is éreztem, hogy én vagyok a legfittebb sportoló, és hirtelen el kellett kezdenem foglalkozni a betegségemmel. Pozitívnak kell maradni, vannak módszerek, hogy ezt hogyan lehet elérni.
Pedig Wozniacki idén érte el legnagyobb sikerét: egyesben januárban megnyerte az Australian Opent. Grand Slam-tornán addig „csak” döntőzött, mégpedig a US Openen (2009, 2014). Ami igazán elismerésre méltó, hogy a betegség, és a kezelések közepette is megnyerte idei harmadik tornáját Pekingben.
Természetesen felmerült bennem a kérdés, hogy fogok-e tudni még olyan szinten játszani, mint korábban. A pekingi diadal ezért is volt fantasztikus. Megerősítette a hitemet, hogy semmi sem vethet vissza. Ugyanúgy fogok melózni, mint eddig, s megcsinálok bármit.
A reumás megbetegedés eme típusa korábban az idősek betegsége volt, de például az 54 millió reumás amerikai beteg közül 32 millió 65 év alatti. Megszűntetni nem lehetséges a betegséggel járó tüneteket, csak kordában tartani a fájdalmat, Wozniacki abban reménykedik, hogy ennek fényében folytathatja karrierjét.
Vannak, akiknek megszűnnek a fájdalmai, másoknak enyhülnek. Olyan is van, akinek nem súlyosbodik az állapota, vagy csak nagyon lassan. A gyógyszer, amit most kapok, remek, szóval most nem aggódom
– fejtegette Wozniacki, aki láthatóan nem adja fel.

Szurkolunk neki!

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás