Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Neszmélyi Emil feljutott Óceánia legmagasabb pontjára is

Neszmélyi Emil feljutott Óceánia legmagasabb pontjára is

Sport & Szabadidő

Neszmélyi Emil feljutott Óceánia legmagasabb pontjára is

Sport & Szabadidő

Promotions 15:18
Neszmélyi Emil egy budapesti jogász, sportmenedzseri és közgazdász végzettsége van, komoly hegymászó tapasztalat nélkül mászta meg oxigénpalack használátával az Everestet az északi (kínai) oldalról 2016-ban. Ő volt az első magyar, aki felért a világ legmagasabb pontjára a nehezebb úton. Mindezt asztmásan. Egyik fő célja volt az volt a misszióval, hogy bebizonyítsa a súlyos légzési betegségben szenvedőknek, igenis lehetséges az emberfeletti teljesítmény ezzel a hátránnyal is.

Neszmélyi a sikeres expedíció után elhatározta, hogy véghezviszi a Seven Summits-ot, vagyis megmássza az összes kontinens legmagasabb csúcsát. A hét csúcsból vasárnap kapaszkodott fel az ötödikre, a Puncak Jayára (Carstensz Pyramid), mely Ausztrália és Óceánia földrész legmagasabb pontja a maga 4884 méterével. Indonézia keleti részében fekszik Új-Guinea szigetén.
neszmelyi puncak jaya2

Facebook-posztjában azt írta, hogy technikás, nehéz hegy a Puncak Jaya, mely bizonyos szempontból hasonlít az Everestre.

Neszmélyinek már csak az Antarktisz legmagasabb csúcsa hiányzik, az 5140 méteres Vinson Massif, illetve a Denali Alaszkában, mellyel tavaly már megpróbálkozott, de a kíméletlen időjárás miatt a több fős csapattal vissza kellett fordulnia. A következő célpontja a Vinson Massif lesz.

Neszmélyi Emil külön blogot vezet a mászásairól, melyet itt lehet megtalálni.  

(Gaba)

Borítókép: Forrás: Neszmélyi Emil Everest csúcsmászó Facebook-oldala