promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Neszmélyi Emil feljutott Óceánia legmagasabb pontjára is
Borítókép:  Forrás: Neszmélyi Emil Everest csúcsmászó Facebook-oldala
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Neszmélyi Emil egy budapesti jogász, sportmenedzseri és közgazdász végzettsége van, komoly hegymászó tapasztalat nélkül mászta meg oxigénpalack használátával az Everestet az északi (kínai) oldalról 2016-ban. Ő volt az első magyar, aki felért a világ legmagasabb pontjára a nehezebb úton. Mindezt asztmásan. Egyik fő célja volt az volt a misszióval, hogy bebizonyítsa a súlyos légzési betegségben szenvedőknek, igenis lehetséges az emberfeletti teljesítmény ezzel a hátránnyal is.

Neszmélyi a sikeres expedíció után elhatározta, hogy véghezviszi a Seven Summits-ot, vagyis megmássza az összes kontinens legmagasabb csúcsát. A hét csúcsból vasárnap kapaszkodott fel az ötödikre, a Puncak Jayára (Carstensz Pyramid), mely Ausztrália és Óceánia földrész legmagasabb pontja a maga 4884 méterével. Indonézia keleti részében fekszik Új-Guinea szigetén.
neszmelyi puncak jaya2

Facebook-posztjában azt írta, hogy technikás, nehéz hegy a Puncak Jaya, mely bizonyos szempontból hasonlít az Everestre.

Neszmélyinek már csak az Antarktisz legmagasabb csúcsa hiányzik, az 5140 méteres Vinson Massif, illetve a Denali Alaszkában, mellyel tavaly már megpróbálkozott, de a kíméletlen időjárás miatt a több fős csapattal vissza kellett fordulnia. A következő célpontja a Vinson Massif lesz.

Neszmélyi Emil külön blogot vezet a mászásairól, melyet itt lehet megtalálni.  

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás