promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoknyai: Nagy Laci is szeretne jönni a világbajnokságra
Borítókép:  Forrás: infostart.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Bár szerdán tartott elnökségi ülést a Magyar Kézilabda-szövetség arról, hogy ki legyen Ljubomir Vranjes utódja a férfi kapitányi poszton, de akkor erről nem született döntés.

Csütörtökön viszont bejelentették, hogy Csoknyai István, a Balatonfüred edzője vezeti a csapatot a jövő héten soron következő két Eb-selejtezőn Szlovákia és Olaszország ellen. A két nem túl erős ellenfél ellen kis túlzással komoly felkészülés nélkül is helyt tud állni a válogatott, a fő kérdés az, hogy ki vezeti a csapatot a januári világbajnokságon, mely egyben olimpiai kvalifikációs torna is. Többek között erről is kérdeztük Csoknyai Istvánt telefonon.
Szóbeli felkérést kaptam a szövetségtől, és a menedzserem pénteken tárgyal a kézilabda szövetséggel a megállapodás részleteiről. Ez azért is lényeges, mert a felkérés ugyan a jövő heti két Eb-selejtezőre szól, de az MKSZ hosszú távon szeretne megoldást találni a szövetségi kapitány szerepére. A motivációm természetesen megvan, ez egy nagy megtiszteltetés. Balatonfüreden vagyok edző, de mivel december végétől szünetel a bajnokság, így lenne időm ellátni a kapitányi feladatokat, ha a szövetség úgy dönt, hogy a vb-n is én vezessem a csapatot. Klubom, a Balatonfüred teljes mértékben támogat, ha megkapom a hosszú távú felkérést, nem kell választanom egyik vagy másik megbízatás között.
A veszprémi játékosként sokszoros bajnok, Bajnokok Ligája-döntős Csoknyai azt is elmondta, hogy a hazai mezőnyből érkező kerettagokat elég jól ismeri, a füredieket persze mint a tenyerét (a két szélső, Hornyák Péter és Bóka Bendegúz – a szerk.) A légiósokról (Bartók Donát, Ligetvári Patrik, Faluvégi Rudi, Borbély Ádám) kevesebb információja van, de azért róluk is akad.

A tréner 2009 és 2010 között egyszer már vezette a magyar válogatottat, de rossz emlékekkel távozott: a 2010-es ausztriai Eb-t egy döntetlennel, két vereséggel, csoportkörös búcsúval zárta a csapat a 14. helyen. Ha ezt is figyelembe vesszük, számára akár egyéb veszélyeket is rejthet az újabb felkérés.
Persze, hogy van rizikó is ebben a munkában, de egyelőre csak a két Eb-selejtezőről beszélünk. Ha jó eredményet érünk el, és esetleg felkérnek, hogy a januári világbajnokságon, vagy adott esetben a tokiói olimpiáig én legyek a szövetségi kapitány, akkor van értelme beszélgetni a munka jelentette rizikóról.

„Vranjes is követett el hibákat, de ki nem?”

Idén is csalódást keltő volt az Eb-szereplésünk, három vereséggel estünk ki Ljubomir Vranjes vezetésével, újfent a 14. helyen zártunk.
Elég kemény csoportba kerültünk, Ljubomir Vranjes is biztosan követett el hibákat, de ki nem követ el? Én sem vagyok tévedhetetlen. Támadásban és védekezésben is javítani kell a játékunkon, a védelmet feszesebbé kell tenni. Mondjuk úgy, ahogy a szlovének elleni vb-selejtezőkön ez már sikerült
– taglalta Csoknyai. Hozzátette: a szerdai szlovákok elleni meccsig nemhogy csodát nem lehet tenni, de még edzést is nehezen tud majd tartani.

Szombaton lesz egy Veszprém–Szeged derbi, ahonnan hullafáradt játékosok érkeznek majd hétfőn az edzőtáborba, s aznap már tréningezni kell. Abba bele se mert gondolni, hogy sérülten is érkezhetnek játékosok.
Sok időnk tehát nem lesz formálni a védekezési vagy támadási variációinkat.
Nagy László ugyan tavaly októberben lemondta a válogatottságot, de a szlovének elleni két vb-selejtezőre visszahívta Vranjes. Csoknyai kijelentette, számít rá.
Nagy Laciról annyit, hogy ha én leszek a szövetségi kapitány a világbajnokság idején, biztosan be fogom hívni a keretbe. Ő is szeretne jönni a vb-re. A szlovének ellen visszatértek az »öregek«, Nagy Laci, Illyés Feri, s akivel csak beszéltem az öltözőből, azt mondta nekem, hogy egyből jobb lett a csapategység. Lacinak pedig ebben kulcsszerepe volt.
A vb-vel kapcsolatos hír, hogy Nikola Karabatic, a franciák Eb-, vb-győztes, olimpiai bajnok irányítója bütyökműtétje miatt kihagyja a tornát.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás