promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Chelsea Auschwitzba küldi renitens drukkereit okulni
Borítókép:  Forrás: motl.org
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Chelsea tavaly határozta el, hogy minden eddiginél keményebben megpróbál fellépni az antiszemita megnyilvánulások ellen a futballpályán és azon kívül. A klub tulajdonosa, Roman Abramovic zsidó származású, ez bizonyára közrejátszik a kampány meghirdetésében is.

No meg az, hogy a Chelsea-drukkerek egy része rendszeresen rágyújt antiszemita rigmusokra. A dolog odáig fajult, hogy idén márciusban, egy meccs utáni sajtótájékoztatón a klub szóvivője felszólította a fanatikusokat, hogy álljanak le a gusztustalan énekekkel. Alvaro Moratának, a Chelsea sokáig gólképtelen csatárának külön is költöttek egyet a drukkerek.

2015-ben négy drukkert örökös kitiltással sújtott a klub antiszemita rigmusok miatt, pedig ők nem is a stadionban énekeltek.  
abramovic1

Minedezek következtében nem csak óriás molinón üzen a klub a drukkereknek az anti-antiszemitizmusról, de elkészült egy felvilágosító kisfilm is, melyet kedden az angol parlamentben is bemutattak. A film elkészülésében a BBC 2 egyik újságírója és a klub volt női labdarúgója is komoly szerepet játszott.

A kezdeményezés mögé beállt a parlament antiszemitizmus elleni csoportja, a sportminiszter, egy angol képviselő és a Zsidó Világkongresszus. Bruce Buck a film bemutatásakor elmondta, hogy Abramovic tavaly azt kérte: a korábbiaknál erőteljesebben lépjenek fel az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, ezért kezdtek bele egy átfogó munkába.
chelsea rasszizmus

Azt persze Buck és Abramovic is tudja, hogy az eddigi út nem működőképes, egyrészt azért, mert nem mindig tudni, hogy az antiszemita rigmusokba hányan szállnak be a stadionban, másrészt a kitiltás nem megoldás.

Ezért a tavalyi, Tottenham elleni meccsen tapasztalt antiszemita kórusok hatására – a Tottenhamnek alapítása óta nagy számú londoni zsidó drukkere van – Roman Abramovic elhatározta, hogy új útra lép. Innentől, ha valakit rasszista vagy antiszemita megnyilvánuláson érnek, felajánlják neki, hogy vegyen részt egy tanulmányúton Auschwitzban. A második világháborúban ez volt a legismertebb náci haláltábor, ahol több százezren vesztették életüket.
Ha egy csoport antiszemita dalokat énekel a stadionban, szinte lehetetlen kiszűrni, s kitiltani az elkövetőket, mert nehéz az azonosítás. Ha valakit korábban ilyen tetten értünk, kiemeltük, és három évre kitiltottuk. Viszont ha valakit megbüntetünk, annak attól még nem változtatjuk meg a viselkedését. Mostantól változik az eljárás, és azt mondjuk: »Rosszat tettél, de van választásod! Vagy megbüntetünk, ahogy eddig, vagy részt vehetsz a felügyeletünkkel egy túrán, hogy megértsd, mit vétettél«
– nyilatkozta a rendhagyó kezdeményezésről Buck a The Sun című lapnak.

Egyelőre még nem indult el az első „tanulmányút”, de Abramovic eltökéltségét látva nem kell sokáig várni az első túrára.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás