promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hol maradnak a fekete edzők a Premier League-ből?
Borítókép:  Forrás: scmp.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Igen kellemetlen kérdésben nyilvánított véleményt igen kíméletlenül Brendon Batson, az Arsenal és a West Bromwich Albion egykori hátvédje. A 65 éves volt futballista a Sky Sportsnak azt mondta, hogy Angliában egyszerűen nem engedik komolyabb csapatok kispadjai közelébe a színesbőrű edzőket.
Honnan tudják a klubok, hogy a legjobb edzőt szerződtették, amikor a trénerek egy nagy csoportját kirekesztik a futball közösségből? Nem tudom, hogy miért korlátozzák, hogy bekerüljenek ebbe a körbe, de ez nagy probléma”
– fest komor képet a helyzetről Batson.

A „három muskétás”

Batson az Arsenal történetének első színesbőrű játékosa lett 1971-ben, leigazolását sokan mérföldkőként értelmezik. Innentől egyre több fekete játékost igazoltak az angol csapatok. Végigjárta a ranglétrát a klubnál, saját nevelésű futballistaként került az első csapatba, ahol összesen 10 meccset kapott. Egy cambridge-i kerülővel került a West Bromwich Albionhoz, ahol ő is tagja lett a „három muskétásnak” (Three Degrees): ezzel a becenévvel illették a Cyrille Regis-Laurie Cunningham-Brendon Batson triót a WBA-nál. A szurkolók annyira imádták a játékukat, hogy 2012 felmerült, szobrot állítanak nekik a West Brom stadionjánál.

Az angol első és másododsztályban jelenleg alig néhány fekete edző dolgozik. Például Chris Hughton, aki a Premier League-be vezette a Brightont, vagy Darren Moore, aki a másodosztályba zuhant West Bromwich edzője. Batson említi Chris Powellt is, aki szintén dolgozott a másododsztályban a Charlton Athleticsnél, most a Southend United edzője.
Látom, hogy Hughton, vagy Powell milyen munkát végeznek, vagy épp Darren Moore hogyan dolgozik volt klubomnál, a West Bromnál. Reménykedem benne, hogy az ő teljesítményük arra sarkallja majd az angol klubokat, hogy szívesebben alkalmazzanak fekete edzőket. Úgy vélem, a sajtónak komoly feladata van ebben, mert a lapok hatással vannak arra, hogy az új edzőgenerációban kiket lehet majd számításba venni. Frank Lampardot és Steven Gerrardot nagyon nyomják például, s az egyetlen hasonlóan sztárolt, rendszeresen emlegetett színesbőrű edző Paul Ince
– így Batson.

Fontos adalék Batson nyilatkozatához, hogy az angol futball szövetség garanciát vállalt arra, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány utódjának kiválasztásakor figyelembe fogják venni a Rooney Rule-t. Az NFL-ben alkalmazott ajánlás kimondja, hogy ha bármelyik csapat új edző után néz, javasolt minden esetben fekete, ázsiai vagy más etnikai kisebbségből is behívni interjúra jelölteket, vagyis pozitív megkülönböztetést alkalmazni.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás