promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tolvajozás, csalózás, szexizmus – egy létező szabály váltotta ki a botrányt
Borítókép:  Forrás: sputniknews.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Serena Williams teljesen kiakadt a US Open szombat este rendezett női egyes döntőjében, melyet a japán Naomi Osaka 6-2, 6-4 arányban simán megnyert ellene. Az amerikai teniszező nem játszott élete formájában, így alaposan felhúzta magát. Először azért kapott büntetést, mert jelzések érkeztek a lelátón helyet foglaló edzőjétől, Patrick Moratogloutól, ami nőknél Grand Slam-tornákon tiltott, a WTA Tour egyéb tornáin engedélyezett.

A tilalom ellen egyébként egyre többen szólalnak fel, és már a fiatal férfi versenyzőknél is van olyan torna, ahol engedélyzik az edzői tanácsadást. Ugyan Williams tagadta, hogy Moratoglou jelzéseket adott volna neki, de a tréner utóbb elismerte tettét.

A második büntetést azért kapta a 24-szeres Grand Slam-győztes, mert földhöz vágta az ütőjét. Legvégül pedig azért, mert ordítozni kezdett az edzői jelzések miatt büntetést kiszabó vezetőbíróval, csalónak és tolvajnak nevezve őt. Emiatt egy game-t is elvettek tőle, amit utóbb, a sajtótájékoztatón könnyek között szexizmusnak bélyegzett.

Elég sok férfi meccsen halottam elég csúnya dolgokat, melyet a játékos a vezetőbíró fejéhez vágott. Csalózásért soha nem vettek el egy játékot sem az illetőtől
– panaszolta Williams.

A teniszezőt egyébként összesen 17 ezer dollárra büntették meg a meccset követően, amit a US Open-döntőért kapott 1,85 millió dolláros nyereményéből simán tud fedezni.

A 74 éves, 39-szeres GS-győztes tenisznagyi, Billie Jean King Twitteren reagált. A gender témában rendszeresen felszólaló egykori klasszis azt írta, nagyon helyes, hogy Williams felemelte a hangját a kettős mérce ellen.
Ha egy nőt elragadnak az érzelmei a pályán, akkor őt hisztérikusnak állítják be, s büntetést kap ezért. Ha egy férfi viselkedik ugyanígy, akkor ő ilyenkor mindig csak szókimondó, s elmarad a szankció
– érvelt King.



A kétszeres Australian Open-győztes Victoria Azarenka is csatlakozott a Williams-t védelmébe vevők sorába, s úgy látja, a bíró jogtalanul büntette a játékost. Ugyanígy a WTA, a női világszervezet is közleményben állt ki a Wiliams által elmondottak mellett, sőt még az USTA, az amerikai szövetség első embere is mellette foglalt állást.

Novak Djokovic, a férfi egyes US Open-győztese (Juan Martin Del Potrót verte három szettben vasárnap éjszaka) is nyilatkozott a botrányról saját mérkőzését követően.
Nézzék, szeretem Serenát. Rengeteg érzelem tódult a pályára a meccsükön, ilyenkor nehéz dolga van a vezetőbírónak, ahogy nekünk is a vezetőbíróval. Úgy gondolom, a játékvezetőnek nem kellett volna ilyen mértékben beavatkoznia, mert ezzel megváltoztatta a mérkőzés alakulását. A WTA-t vezető Steve Simontól eltérően én nem látom úgy, hogy általánossagban véve hátrányosan különböztetnék meg a női játékosokat. Nem hiszem, hogy ebben a kérdésben most el kellene kezdenünk vitázni.
A BBC összegyűjtötte egyébként a Williams-botrány témájába vágó adatokat. Ezek szerint az idei US Openen vele együtt összesen tíz nő kapott büntetést erőszakos viselkedés (ütőtörés, a bíró megsértése stb.) miatt, a férfiaknál viszont huszonhat versenyzőre szabtak ki ugyanezért büntetést. (A bíró szóbeli sértegetése miatt idén egyedül őt büntették meg a tornán.) Három-három nőt és férfit szankcionáltak azért, mert káromkodott, sportszerűtlen viselkedés miatt négy férfit és egy nőt marasztaltak el.

Serena Williams-nek nem ez volt az első komoly balhéja a US Openen. 2009-ben a Kim Clijsters elleni elődöntőben ugyancsak ripityára törte az ütőjét, majd megfenyegette az egyik vonalbírót, aki azt mutatta, hogy egy szervánál Williams rálépett a vonalra. A megszeppent vonalbíró jelzett a vezetőbírónak, s emiatt leléptették a játékost.

Williams próbálta győzködni ítészeit, hogy ő nem mondott olyat, hogy megöli a vonalbírót, nem hittek neki. 175 ezer dolláros bírságát később 82 500 dollárra mérsékelték.

Williams 2009-es dühkitörése a videón 14.30-tól indul:


A 2011-es, Sam Stosur elleni döntőjében az ausztrál egyik ütése közben „come on”-t ordított Williams, ami miatt Stosurnak adták a pontot, az amerikait pedig utólag 2 ezer dollárra büntették. Stosur 6-2, 6-3 arányban nyert.

Ezek után újra felmerül a teniszközeget évek óta foglalkoztató kérdés: nem kellene a fentebb említett szabályt eltörölni?

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás