promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egész sportágat megrázhatja Fucsovics Márton Facebook-posztja
Borítókép:  Forrás: napiujsag.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az, hogy Fucsovics Márton pénteken hosszú Facebook-posztban ment neki a szövetségnek – említve a tisztelet és a megfelelő támogatás hiányát – leginkább azoknak lehet furcsa, akik tavaly novemberben ott voltak az első számú magyar férfi teniszező évzáróján az Oxygen Wellnessben.

A játékos könnyekkel a szemében ölelte meg Richter Attilát, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát, és mondott köszönetet a testületnek azért a támaszért, mely nélkül edzőjével, Sávolt Attilával nem tudott volna eljutni arra a szintre, ahová régóta vágyott. Sávolt is arról beszélt, hogy bármit kérnek, a szövetség másnapra biztosítja nekik. A felek tökéletesen működő, harmonikus kapcsolatról beszéltek.


Fucsovics Márton akkor a 85. helyen állt a világranglistán, most a 40. Ahogy a teniszező tört felfelé, úgy lett egyre rosszabb a kapcsolata a szövetséggel. Mára ott tartunk, hogy a legjobb magyar játékos ki akarja hagyni a szeptemberi, csehek elleni sorsdöntő Davis Kupa-mérkőzéseket. A tét az, hogy a Világcsoportban, vagyis a legmagasabb szinten tud-e maradni a magyar válogatott.

Óriási presztízs, és nagy mennyiségű pénz forog kockán a válogatott és a szövetség számára. Aki ismeri Fucsovicsot, tudhatja, hogy kevés dolog jelent számára nagyobb motivációt, mint nemzeti mezben pályára lépni a DK-csapatban. Nélküle a feljutás sem jött volna össze, távollétében szemernyi esélye marad a csapatnak a bentmaradás kivívására. Ráadásul Balázs Attila is sérüléssel küzd, így a két legjobb magyar teniszező nélkül kellene játszani.

Hosszú Katinka kontra úszószövetség, Nagy László kontra kézilabdaszövetség: számtalan olyan konfliktusnak lehettünk szemtanúi az elmúlt években, amikor az adott sportág ikonikus szereplője nekiment kenyéradójának. A háttérben, ha közvetve is, de minden alkalommal valamilyen anyagi eredetű összeütközés állt, jelen esetben fogalmunk sincs, hogy mik a pontos okok. Mivel Fucsovics Facebook-posztjából és a szövetség rövid válasz közleményéből semmilyen konkrétum nem derült ki, felderítő útra indultunk, hátha sikerül kinyomozni a vita forrását.

Értesüléseink szerint Fucsovicsék felvetései jórészt a hazai tenisz támogatási rendszerét érintik, és az azzal kapcsolatos problémákat. A szövetséghez komoly összegek folytak be az elmúlt években, sorra rendezték itthon a rangos versenyeket, új, minden igényt kielégítő teniszközpont is épült a harmadik kerületben. A gigantikus margitszigeti teniszarénát is szeretné záros határidőn belül felhúzni a Szűcs Lajos vezette szövetség. Ennek ellenére nem mindenki elégedett a hazai teniszsportban.

Az általuk problémásnak tartott pontokat személyes tárgyalások útján közölték az elnökséggel Fucsovicsék, de a javaslatok egyelőre süket fülekre találtak. Annak ellenére, hogy ismereteink szerint a július végi elnökségi ülésen is napirendre kerültek a kifogások, és két elnökségi tag is benyújtotta lemondását, ami azt jelzi, messze nincs egyetértés a vezetésben. A szövetség honlapján fellelhető elnökségi határozatok között hiába kerestük a júliusit, nyoma sincs.

Fucsovics Mártont kerestük azzal kapcsolatban, milyen kérésekkel, javaslatokkal álltak elő a szövetségnél, illetve mi a problémája Köves Gábor szövetségi kapitánnyal. Utóbbiról Facebook-posztjában írt, annyit említve, a kapitány nem állt ki a csapat mellett az őket érintő gondokat illetően. A teniszező egyelőre nem reagált, épp gőzerővel készül New Yorkban a US Open rajtjára. A főtáblán az első fordulóban nem más, mint Novak Djokovic áll majd a háló túloldalán, ez most érthetően fontosabb számára, mint megkeresésekre válaszolgatni.

Edzőjénél, Sávolt Attilánál is érdeklődtünk konkrétumok iránt. Annyit mondott, ha minden kérdésünkre válaszolna, az óriási lavinát indítana el, és nagy botrányhoz vezetne, így egyelőre megtartja magának a véleményét. Azonban úgy látja, nem kerülhető el sokáig, hogy napvilágra kerüljenek az általuk felvetett gondok.

Richter Attilát, a szövetség főtikárát a New York felé tartó járaton ülve értük utol. Azt mondta, kevés esély van rá, hogy fél napon belül válaszolni tud a kérdéseinkre, melyeket e-mailben azért elküldtünk neki. Ezek lényege ugyanaz, mint amiről Fucsovicsnál, Sávoltnál is tudakozódtunk: mik a konkrét kifogásai Fucsovicséknak. Illetve, hogy valóban lemondott-e a két elnökségi tag?

Mivel nem sikerült közelebb kerülni az igazsághoz, megkerestük Dr. Pákay Péter ügyvédet is, aki a teniszszövetség elnökségi tagja. Ő azt mondta, nem érte váratlanul Fucsovics Márton Facebook-posztja, ez csupán idő kérdése volt. Megerősítette, hogy volt elnökségi ülés az ügyben, és azt is, hogy két elnökségi tag lemondott – bár ő úgy véli, nem Fucsovicsék ügye miatt. S, hogy pontosan mik voltak Fucsovicsék felvetései?
Ahogy Sávolt Attila, úgy Fucsovics Márton is közvetlenül a főtitkárral tárgyaltak. Az elnökség Fucsovics problémáival kapcsolatban annyit tudott meg, hogy a teniszezőnek a Davis Kupa-kapitány, Köves Gábor személyével volt problémája, és egy új kapitányt szeretett volna, akit az elnokség nem szavazott meg
– mondta Pákay Péter. 

Fucsovics Mártonnak információink szerint jelenleg nincs semmilyen olyan írásos kötelezettsége a szövetség felé, mellyel befolyásolni tudná őt a testület. Épp emiatt szabadon eldöntheti, pályára lép-e a Davis Kupa-csapatban vagy sem. Esetleges távolmaradása súlyos következményeiről fent már írtunk. Ha nem rendezi vele mihamarabb a viszonyt az elnökség, az nem csak a szövetség pénztárcájának fájhat, de a mindenkori magyar tenisz rovására megy.

Ebben a helyzetben egyetlen dologra lennénk még kíváncsiak: vajon legelőkelőbb helyen jegyzet női játékosunknak, Babos Tímeának van-e véleménye a kialakult helyzetről? Tudomásunk szerint határozott álláspontja van az ügyről, amit szombat este nyilvánosságra is hozott – ebben a cikkben írtunk róla.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás