promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha nincs aranyérem, jön a kétéves katonai szolgálat
Borítókép:  Forrás: 101greatgoals.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Ázsia Játékok minden résztvevő sportoló számára különösen izgalmasnak ígérkezik idén, de egyikük még a többieknél is sokkal jobban izgul majd. Ő Szon Heung-min, a dél-koreai futballcsapat nagyreményű támadója, aki hétfőn megérkezett a helyszínre, az indonéziai Jakartába.

A tornán a 23 éven aluliak nemzeti válogatottjai gyűlnek össze a futballpályán. Három túlkoros is lehet a csapatban, a dél-koreaiaknál egyikük Szon Heung-min. A Tottenham klasszisának ez a rendezvény lesz talán az utolsó lehetősége arra, hogy elkerülje a kétéves katonai szolgálatot, mely minden 18 és 35 közötti koreai férfi számára kötelező. A játékos most 26, de két éven belül jó eséllyel be kell vonulnia. Jól olvassák, kétéves a kötelező szolgálati idő, Magyarországon is ennyi volt a szocializmus idején.

A katonaságból egyetlen menekülőút van a sportolók számára: ha érmet nyernek az olimpián, vagy ha aranyérmet hoznak haza az Ázsia Játékokról. Ebben az esetben elég egy harminc napos alapkiképzésen részt venni, s évi mindössze pár napra bevonulni.

A fantasztikus képességekkel megáldott szemüveges teniszező, Hyeon Chung például a 2014-es Ázsia Játékok megnyerésével váltotta meg a „kilépőjét” az egyenruhások közül, miképp a 2012-es nyári olimpián bronzérmes dél-koreai futballválogatottnak sem kellett két évre barakkba vonulnia.

A Tottenham szurkolói is üzentek a játékosnak Twitteren: 




A 2012-es olimpiai csapatban már Szonnak is lett volna helye, de akkor első európai csapatára, a Hamburgra összpontosított, s önszántából hagyta ki a nyári játékokat. Ha tudta volna, hogy a bronzéremmel megválthatja a szabadságát...

A 2014-es Ázsia Játékok idején a támadó már a Bayer Leverkusen futballistája volt. A koreai futball szövetség kérvényezte a német csapatnál, hogy engedjék el Szont a tornára, de mivel ez hatmeccses kihagyást jelentett volna számára a Bundesligában, az egyesület elöljárói nemet mondtak. Tudják ki nyerte a futballtornát? Dél-Korea! Szon újra eltékozolt egy kínálkozó alkalmat.

A riói olimpiát már nem akarta kihagyni, hiszen egyre csak fogytak az alkalmak, ahol megválthatta a katonai behívót, azonban a negyeddöntőben Honduras kibabrált Dél-Koreával.

Szon fantasztikusan jó játékossá vált, a világ legerősebb bajnokságában is megállja a helyét, sőt a Tottenham alapembere. A válogatott jelenlegi legnagyobb csillaga, a nyári oroszországi vb-n ő lett a csapat házi gólkirálya. Számára igen súlyos tétje lesz az Ázsia Játékoknak, s csak reménykedhet benne, hogy a tét nem nyomja agyon.

Természetesen az aranyérem a cél, de a döntő még nagyon messze van. Nagyon fontos, hogy milyen mentális felkészültséggel érkezik az ember a játékokra, én nagyon sokat gondoltam már a tornára
– utalt bizonyosan az őt terhelő dupla nyomásra Szon a bandungi reptéren hétfőn.

„Ahogy Németországot legyőztük a világbajnokságon, úgy itt kikaphatunk bárkitől az Ázsia Játékokon, ezért mindig csak a soron következő mérkőzésre szabad koncentrálnunk. Ha nem adunk ki mindannyian mindent magunkból, akkor iszonyú nehéz dolgunk lesz” – tette hozzá.

Lesz még egy játékos a csapatban, aki óriási nyomás alatt játszik majd: a világbajnokságon remeklő Cho Hyun-woo. A 25 éves kapus ugyanabban a cipőben jár, mint Szon, egyelőre nem tudott olyan érmet „szállítani”, mely kiválhatta volna a katonaságot, így neki decembertől már be is kellett vonulnia. Egy aranyérem azonban őt is kiválthatná. „A vb-nek már vége, most az Ázsia Játékokra összpontosítunk. Meg akarjuk mutatni, hogy milyen fából faragtak bennünket. Szon azt mondta, nagyon sok gólt szeretne lőni” – ecsetelte a hálóőr.

Az már most biztos, hogy ők ketten minimum 110 százalékon fognak pörögni minden egyes összecsapáson.

Dél-Korea szerdán Bahrein ellen kezd, pénteken Majazia, hétfőn Kirgizisztán lesz az ellenfél a csoportjukban.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás