promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úszó-eb: Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett 10 km-en
Borítókép:  Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Loch Lomond vizében, kissé szeles, de napos időjárásban megrendezett verseny rajtja után a francia Logan Fontaine, később honfitársa, David Aubry vezetett. A szerdán 5 kilométeren Eb-győztes Rasovszky az élbolyban haladt, eleinte két másodperces hátránnyal az ötödik volt, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt.

A Balaton Úszó Klub sportolója 7500 méter után is jó tempóban úszott az első helyen, de a többiek szorosan követték. Az utolsó félkört megelőzően úgy tűnt, Rasovszky sikerét a német Rob Muffels és a holland Ferry Weertman veszélyeztetheti. A magyar úszó az öböl előtt növelni kezdte a különbséget, de a legvégén olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő holland ellenfele felzárkózott rá, s a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba.

A célfotó alapján aztán bizonyossá vált, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, nagy riválisa csapott egy „leheletnyivel” előbb a táblára, így megvédte címét.


A benyúlás döntött


„Szoros második hely volt, de nem sajnálom, boldog vagyok az eredménnyel. A végén láttam, hogy jön a holland srác, és próbáltam olyan gyorsan haladni, ahogy csak lehet. Egyszerre értünk be, és csak a benyúlás döntött. Ne feledjük, hogy nem úszott öt kilométeren, én viszont igen, és mégiscsak ő az olimpiai és világbajnok” – mondta az MTI-ne az eredményhirdetés után Rasovszky.

Edzője, Szokolai László szintén leszögezte, nincs elkeseredve, hiszen tanítványa nagyszerű eredményt ért el: „Jó gyakorlás volt. Az erőállapota kiváló, a hajráját kell még némileg javítanunk.”


Székelyi Dániel kezdetben a 32. helyen haladt, majd 2500 méter után új lendületet vett, és több mint tíz pozíciót javított. A hajrát már a 15. helyről kezdte, a célba pedig 14.-ként érkezett. Huszti Dávid betegség miatt szerdán és csütörtökön sem állhatott rajthoz.

Csütörtök délelőtt 10 kilométeren legjobb magyarként Olasz Anna a 11. helyen végzett.

Csütörtök délután a Magyar Úszó Szövetség azt írta közleményében, hogy óvást nyújtott be és holtverseny kihirdetését kérik a férfiak 10 km-es versenyszámában. A szövetség arra hivatkozik, hogy a tavalyi budapesti világbajnokságon (3. helyen) és a 2016-os hoorni Eb-n (1. helyen) egyaránt a nők 10 km-es távján volt hasonló eset, és mindkétszer holtversenyt hirdettek.

Szombaton a Huszti, Rasovszky, Novoszáth, Olasz összeállítású vegyesváltó képviseli a magyar színeket.

Vasárnap 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek indul, amennyiben megrendezik a leghosszabb táv versenyét, ugyanis a várható esős időjárás és az alacsony vízhőmérséklet miatt ez is bizonytalanná vált.


(TK)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás