promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milák Kristóf űrsebességgel úszott, Európa-bajnok
Borítókép:  Forrás: tarnokhir.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Milyen úszószám az, ahol két magyar odaérhet a döntőbe, de Cseh László nem fér be? Sokan már vágják is rá egyből: a 200 pillangó. Döbbenetesen erősek vagyunk mi magyarok ebben az úszásnemben kétszáz méteren az utóbbi időben. Ennek pedig két fő oka van: Milák Kristóf és Kenderesi Tamás.

Az Érden edző, tárnoki illetőségű Milákról már falfestmény készültszűkebb pátriájában, olyan hírnevet szerzett kicsiny településének.

milak tarnok

A tavalyi vb-ezüstje 100 pillangón egészen döbbenetes volt, ugyanis papíron ez a gyengébbik száma. A  junior Eb-ken, vb-ken sorra nyerte az aranyakat az elmúlt két évben a 18 éves csillag, s most első felnőtt Európa-bajnokságán is bemutatkozhatott. Nem mellesleg a 200 pillangó felnőtt világranglista-vezetőjeként érkezett a glasgow-i kontinensviadalra.

A z Eb-re Kenderesi Tamás is nagy reményekkel érkezett, ő a negyedik helyet foglalta el a ranglistán. A pécsi sportoló, alias Sajtburesz harmadik lett a riói olimpián kétszáz pillangón, hatalmas robajjal törte rá az ajtót a világelitre.

A sokszoros világ és Európa-bajnok Cseh Laci többek között a két ifjú titán miatt nem fért be Glasgowban a döntőbe, ahogy Biczó Bence sem. Kenderesi a legjobb, Milák a második legjobb idővel került a fináléba.

Kenderesi a négyes, Milák az ötös pályán úszott. Szédületes sebességgel kezdett Milák, az első helyen fordult, Európa-csúcson belül fordult. Kenderesi a negyediken.

kenderesi tamas eb

Majd két másodperccel verte a második olasz Burdissót száz méternél. Száz méternél világcsúcs-részidőn belül úszott, a rekordot Michael Phelps tartja. 150-nél már három testhosszal vezetett, Kenderesi a harmadik volt ekkor. Milák végül rajt-cél győzelmet aratott, 1.52.79-es eredménye nem a legjobbja, 1.52.71-es idejét a debreceni országos bajnokságon úzta, ezzel jelenleg világelső. Cseh Laci Európa-csúcsa kilenc századra volt. A második helyen a remekül hajrázó Kenderesi Tamás végzett (1.54.36).

Milák az úszó szövetség Facebook-oldalának nyilatkozott a futam után. 
Az elejétől kezdve menni akartam a saját iramomat, az égvilágon nem láttam senkit, nem figyeltem semmire. Sajnálom a végét, de ez van, ha ilyen erősen kezdem el az első százat és megdöglök rajta - ezért fogytam el a finisre. Rég úsztam ilyen idiótán a kétszáz pillét.
Kenderesi Tamás:
Az érem benne volt, ezt akartam, elértem, most boldog vagyok. Kristóf egyelőre megfoghatatlan, olyan az első száza, amivel mindenkit kinyír. Nekem rá kell edzenem a száz pillére, hogy gyorsuljak kicsit, és akkor lehet esélyem a jövőben.
Késely Ajna 800 gyorson szerzett ezüstje után tehát itt az újabb ezüst Kenderesitől és az első arany Miláktól a glasgowi Eb-n. 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás